Καταστροφικός «Διομήδης»: Τα προβλήματα από την κακοκαιρία σε Θεσσαλία & Εύβοια

Χιονοπτώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις συνθέτουν το σκηνικό της κακοκαιρίας «Διομήδης» στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και την πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια.

Η κακοκαιρία στέρησε τη ζωή σε έναν άτυχο πενηντάχρονο τεχνικό, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ επιχειρούσε να αποκαταστήσει βλάβες που προκάλεσε η κακοκαιρία σε οικισμό του δήμου Πλαστήρα, στην Καρδίτσα.

Περισσότερο από ένα μέτρο χιόνι έχει πέσει στα ορεινά της Λάρισας, κάτι που δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες στην περιοχή. Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κάτοικοι στα χωριά Σπηλιά, Κοκκινοπήλο και Λιβάδι, ενώ ζημιές καταγράφονται σε καλλιέργειες, ποιμνιοστάσια και αντλιοστάσια της ευρύτερης περιοχής. Η κυκλοφορία σε σημεία διεξάγεται μόνο με αλυσίδες, ενώ προς πλήρη αποκατάσταση είναι, ευτυχώς, η ηλεκτροδότηση της περιοχής.

Με νερό και λάσπη καλύφτηκε η Υπέρεια Φαρσάλων. Ο παραπόταμος του Ενιπέα φούσκωσε και το χωριό πλημμύρισε για ακόμα μία φορά. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, βρήκαν αρχικά καταφύγιο στην εκκλησία και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε γειτονικά χωριά.

Ανθρωποι και μηχανήματα προσπαθούσαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους στο Βελούχι, στα όρια των νομών Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

Στον Αγιόκαμπο Λάρισας πολλά σπίτια παραμένουν χωρίς ρεύμα. Τα κύματα που βγήκαν στο παραλιακό κομμάτι, άφησαν πίσω τους μεγάλες πέτρες και κλαδιά δέντρων με αποτέλεσμα ένα κομμάτι του δρόμου να κλείσει.

Σε πολλά σημεία οι επαρχιακοί δρόμοι της πυρόπληκτης Εύβοιας κόπηκαν στα δύο, από κατολισθήσεις, πτώσεις δέντρων και καθιζήσεις. Χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα από βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Στην Αγία Άννα Ευβοίας οι κάτοικοι αγωνιούν, ενώ κορμοφράγματα και ο καθαρισμός των ρεμάτων ήταν οι ενέργειες που έσωσαν σπίτια.

Στο δήμο Αριστοτέλη, στην Χαλκιδική, θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις δέντρων και διακοπές ρεύματος.

Ο δρόμος έξω από το χωριό Σταυρινίδες στην Σάμο, έκλεισε από κατολίσθηση βράχων.

Στη Σκόπελο, θυελλώδεις άνεμοι έβγαλαν τη θάλασσα στη στεριά, δέντρα ξεριζώθηκαν και δρόμοι υπέστησαν μεγάλες καταστροφές.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σταδιακά υποχωρεί η κακοκαιρία – Παραμένει το κρύο

Η κακοκαιρία, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο, αρχίζει σταδιακά να υποχωρεί από απόψε. Θα διατηρηθούν, ωστόσο, το τσουχτερό κρύο και οι θυελλώδεις βοριάδες.

Για την Πέμπτη, ακολουθεί η πρόγνωση για τις ελάχιστες θερμοκρασίες – ενδεικτικά ανά περιοχή:

  • Φλώρινα -12 °C
  • Κοζάνη -8 °C
  • Αλεξανδρούπολη -5 °C
  • Θεσσαλονίκη -3 °C

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Μητρούσιας – Ελπίδα Κουτσογιάννη – Κωνσταντίνος Στάμου – Κάτια Νιάκαρη – Φρόσω Παύλου – Μαρία Μαγκλάρα

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση