Επίσκεψη Ν. Δένδια στην υποσαχάρια Αφρική – Διμερείς σχέσεις & Διεθνές Δίκαιο στο επίκεντρο (video)

Με δεύτερο σταθμό την Ανγκόλα συνεχίζει την επίσκεψή του στην υποσαχάρια Αφρική ο Νίκος Δένδιας, διευρύνοντας τη διπλωματική επιρροή της Αθήνας στην ευρύτερη περιοχή. Στο επίκεντρο των επαφών του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών βρέθηκαν τα θέματα του Διεθνούς Δικαίου και της περιφερειακής ασφάλειας, αλλά και οι προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας.

O Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την UNCLOS, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Αγκόλα έχει κυρώσει, και μάλιστα πέντε χρόνια πριν από την Ελλάδα».

Όπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας, η Αθήνα εξασφάλισε τη στήριξη της Ανγκόλας στην ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ η Ελλάδα δώρισε στην αφρικανική χώρα 100.000 εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Δημήτρης Καιρίδης βουλευτής της ΝΔ, ανέφερε πως: «Το παιχνίδι έχει ανοίξει και η υποσαχάριος Αφρική, η μαύρη ήπειρος θα παίξει ρόλο. Μέχρι τώρα βρισκόταν στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων, να θυμίσουμε ότι η μαύρη Αφρική έχει 1 δισ. κατοίκους και μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, θα έχει 2 δισ.».

Απαντήσεις στην νέα εμμονή των Τούρκων για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που μιλώντας στα Παραπολιτικά, δήλωσε ότι: «Η στρατιωτικοποίηση των νησιών δεν υπάρχει επειδή αποφασίσαμε ξαφνικά να στείλουμε στρατό στα νησιά μας, είναι για να αντιμετωπίσουν την ίδια την τουρκική απειλή».

Σύμφωνα με τον ελληνοαμερικανό Γερουσιαστή Λου Ραπτάκη που βρέθηκε στην Αθήνα η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Άγκυρας προκαλεί ανησυχία στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Συγκεκριμένα δήλωσε πως: «Πίσω εμείς η δουλειά μας που μιλάμε με τους ξένους συναδέλφους μας στα Κοινοβούλια έχει τονίσει πάρα πολύ άσχημα αυτά τα threats που κάνει για το Αιγαίο και για την Ανατολική Μεσόγειο και για την Κύπρο».

Τα διαπιστευτήριά του στον Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Χριστόδουλος Λάζαρης.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση