Πώς συμβιώνουμε με τους λύκους – Η μαρτυρία του περιπατητή για την αρπαγή του σκύλου του στην Πάρνηθα (video)

Την τρομακτική εμπειρία που βίωσε στην Πάρνηθα, όταν ένας λύκος επιτέθηκε και άρπαξε το σκυλί της οικογένειάς περιέγραψε στην ΕΡΤ ο Νίκος Νικολακόπουλος, διευθυντής του myMyradio 104,6, επισημαίνοντας ότι δεν γνώριζε ότι απαγορεύονται τα κατοικίδια στον Εθνικό Δρυμό.

Mιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Νικολακόπουλος εξιστόρησε το πώς, στο χώρο του καταφυγίου στο Μπάφι, ένας λύκος άρπαξε το σκυλί τους, την ώρα που κατευθυνόταν ο ίδιος μαζί με την 14χρονη κόρη του προς το αυτοκίνητο.

«Ήταν ένα μικρό σκυλάκι. Ο λύκος εμφανίστηκε από πίσω μας, δάγκωσε το σκυλί στο σβέρκο. Αν είχε η κόρη μου το σκυλάκι στα χέρια της δεν ξέρω ποια θα ήταν η εξέλιξη. Θα μπορούσε να είχε επιτεθεί σε εκείνη προκειμένου να της το πάρει», δήλωσε περιγράφοντας ότι ο λύκος εξαφανίστηκε μέσα στο δάσος έχοντας μαζί του το σκυλάκι.

«Το λάθος είναι το δικό μου. Δεν ήξερα ότι δεν πρέπει να πηγαίνεις στην Πάρνηθα με το σκύλο σου. Αυτό ήταν ολέθριο», δήλωσε σχετικά με την απαγόρευση των οικόσιτων ζώων, ακόμα και αν φοράνε λουράκι ή φίμωτρο στους Εθνικούς Δρυμούς. Και αυτό γιατί τα κατοικία ζώα και ιδίως τα σκυλιά αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους λύκους.

Δεν παίρνουμε μαζί μας τα κατοικίδια στο βουνό

Για το θέμα μίλησε και ο Γιώργος Γιαννάτος, βιολόγος διαχείρισης άγριας πανίδας. «Τα τελευταία δύο χρόνια, ιδίως την περίοδο της καραντίνας, ο κόσμος επισκέπτεται την Πάρνηθα σε μεγάλους αριθμούς».

Ο μεγάλος αριθμός λύκων που υπάρχει στην περιοχή, σε συνδυασμό με τους αμέτρητους επισκέπτες κάνουν την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα δύσκολη σχολίασε επισημαίνοντας ότι «όταν πηγαίνουμε στο βουνό δεν παίρνουμε μαζί μας το κατοικίδιό μας είτε γιατί μπορούμε να προκαλέσουμε κάποιο ατυχές περιστατικό, όπως αυτό, είτε γιατί τα σκυλιά ενοχλούν την πανίδα».

Θέλοντας να δώσει μια χρήσιμη συμβουλή στους φυσιολάτρες ανέφερε ότι στο βουνό αποφεύγουμε να κάνουμε φασαρία και να μένουμε μέχρι αργά γιατί υπάρχουν κίνδυνοι.

Οδηγίες για την αντιμετώπιση των λύκων

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Πάρνηθα, όταν λύκος επιτέθηκε σε σκύλο, που συνοδευόταν, μάλιστα, από τον ιδιοκτήτη και την κόρη του, η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ, που είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία προτείνει άμεσες ενέργειες αντιμετώπισης και πρόληψης τέτοιου είδους φαινομένων.

Μάλιστα, η κατάσταση κρίνεται επείγουσα καθώς ο εξειδικευμένος επιστήμονας-μέλος της οργάνωσης, δρ. Γ. Ηλιόπουλος, εκτίμησε ότι βρισκόμαστε πιθανώς μπροστά σε φαινόμενο προσαρμογής του είδους σε ανθρωπογενές περιβάλλον και εξοικείωσής του στην ανθρώπινη παρουσία, που μπορεί να προκλήθηκε από παροχή τροφής στην άγρια πανίδα της περιοχής, ακούσια ή εκούσια -με στόχο τη φωτογράφησή ζώων- κάτι που αποδεδειγμένα και σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή εξοικείωση και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα επιθέσεις των λύκων σε σκυλιά ή ακόμα και τραυματισμό ανθρώπων.

Οι προτεινόμενες, από την οργάνωση, άμεσες ενέργειες, με πρώτη και κύρια τη θεσμοθέτηση ενός σχεδίου δράσης για τον λύκο στην Ελλάδα, συνοπτικά είναι οι εξής:

Προτεινόμενες ενέργειες παθητικής αντιμετώπισης

1. Τοποθέτηση αυτόματων φωτογραφικών καταγραφικών διατάξεων στα σημεία εμφάνισης λύκων ώστε να εκτιμηθεί η συχνότητα εμφάνισης και προσέγγισής τους.

2. Ενημέρωση των επισκεπτών που κατευθύνονται προς τον κεντρικό τομέα του Εθνικού Δρυμού (ΕΔ) με χρήση εντύπου και σύντομου κειμένου που θα διανέμεται επιτόπου, για την αποφυγή εκούσιας ή ακούσιας παροχής τροφής προς την άγρια πανίδα, συμμόρφωση με τους κανονισμούς του Εθνικού Δρυμού που αφορούν την παρουσία σκύλων στις περιοχές εντός ΕΔ, καθώς η παρουσία σκύλων κινητοποιεί έντονα εξοικειωμένους -και όχι μόνο- λύκους στο να προσεγγίσουν ανθρώπους και να επιτεθούν συχνά στα σκυλιά τους. Επιπλέον, μικρής ηλικίας παιδιά δεν θα πρέπει να κινούνται ασυνόδευτα για προληπτικούς λόγους.

3. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η χρήση τροφής για προσέλκυση των λύκων για φωτογράφησή τους και να γίνεται ανεκτή ως δραστηριότητα, καθώς αποτελεί ακόμα μία «επιβράβευση» της προσέγγισης των ζώων.

4. Οι συστάσεις για περιορισμό των κατοικίδιων -κτηνοτροφικά ζώα και σκύλοι σε ασφαλείς χώρους- εντός αποτελεσματικής περίφραξης κατά τη διάρκεια της νύκτας θα πρέπει να αφορούν και τους γειτονικούς οικισμούς περιμετρικά του Δρυμού.

5. Τοποθέτηση φωτιστικών συσκευών (π.χ. φανάρια οδοσήμανσης) στα σημεία προσέγγισης που θα πρέπει να μετακινούνται τακτικά. Οι λύκοι φοβούνται ή είναι επιφυλακτικοί σε οτιδήποτε νέο σε μία περιοχή (νεοφοβία) τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα.

6. Διερεύνηση στην ευρύτερη περιοχή -όχι μόνο στα σημεία των περιστατικών- προς εντοπισμό εστιών παροχής εν δυνάμει ανθρωπογενούς προσέλευσης τροφής, όπως σημεία όπου πετώνται πτώματα κτηνοτροφικών ζώων ή άλλα ζωικά υπολείμματα, αποφάγια, ανοικτοί κάδοι απορριμμάτων.

7. Προσεκτική αποκομιδή αστικών απορριμμάτων στον τομέα προσέγγισης αλλά και στους οικισμούς περιμετρικά του ΕΔ, ώστε να μην υπάρχουν σκουπίδια εκτός κάδων ιδιαίτερα κατά της νυκτερινές ώρες.

8. Προγραμματισμένες επισκέψεις και περιπολίες δασικών υπαλλήλων και προσωπικού του φορέα διαχείρισης σε περιοχές προσέγγισης καθώς και απόκριση σε κλήσεις πολιτών σε περιπτώσεις προσεγγίσεων.

Σύσταση και λειτουργία ομάδας άμεσης επέμβασης

Η ενεργητική αντιμετώπιση συνίσταται στην εφαρμογή δευτερογενούς απώθησης, δηλαδή επώδυνου ερεθίσματος σε συνδυασμό με τη μη επιθυμητή συμπεριφορά των λύκων. Σύμφωνα με την οργάνωση, θα πρέπει να παραχθεί έντονο και επώδυνο ερέθισμα προς τους λύκους κατά τη προσέγγισή τους -και μόνο στις περιοχές και τις περιπτώσεις που θέλουμε να απωθήσουμε τα ζώα- δηλαδή εντός κατοικημένων περιοχών (π.χ. κατά τη διάρκεια προσέγγισης λύκων στο καταφύγιο «Μπάφι») με τη χρήση εκτοξευτήρων φωτοβολίδων, κροτίδων με τροχιοδεικτικό, πλαστικών σφαιριδίων με καραμπίνα 12mm, κροτίδων με κέλυφος, εκτοξευτήρων τύπου paint ball, χρήση συσκευών παραγωγής δυνατού θορύβου κ.λπ.

Όπως υπογραμμίζει η Καλλιστώ, η εφαρμογή αυτών των αποτρεπτικών μέτρων θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα ασφάλειας από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό στη χρήση του εξοπλισμού και πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενες, για ικανό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να υπάρχει πάντα δυνατότητα διαφυγής για τα ζώα. Δεν κάνουμε απώθηση σε φυσικές περιοχές όπου δεν ενοχλούν με την παρουσία τους οι λύκοι, αλλιώς η σύνδεση θα γίνει με το άτομο/α που κάνει την απώθηση και όχι με τον χώρο (αυτό που ενδιαφέρει).

Στην ιστοσελίδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ https://www.callisto.gr/wildlife/lykos υπάρχει ενημερωτικό υλικό για τον λύκο.

www.ertnews.gr

Γεωργία Παμπουχίδου
image}

Αφήστε μια απάντηση