Mυστηριώδης νευρολογική ασθένεια σε επαρχία του Καναδά απειλεί νεαρούς ενήλικες

Στον ανατολικό Καναδά, στην επαρχία Νιου Μπρούνσγουικ, τα κρούσματα άγνωστης νευρολογικής ασθένειας προκαλούν σύγχυση στους επιστήμονες και φόβο στον πληθυσμό, επειδή η ασθένεια πλήττει όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian, στην οποία μίλησε εργαζόμενος του Δικτύου Υγείας Vitalite (μιας από τις δύο υγειονομικές αρχές της επαρχίας) ο αριθμός των κρουσμάτων αυτής της νευρολογικής ασθένειας αυξάνεται σε νεαρούς ενήλικες οι οποίοι παρουσιάζουν ταχεία γνωσιακή έκπτωση. Μεταξύ των συμπτωμάτων της μυστηριώδους αυτής νόσου, η οποία μοιάζει με εγκεφαλικό σύνδρομο, είναι η ραγδαία απώλεια βάρους, η αϋπνία, οι παραισθήσεις, νοητικές δυσκολίες και μειωμένη κινητικότητα.

Η υπόθεση των κρουσμάτων με τα νευρολογικά συμπτώματα στο Νιου Μπρούνσγουικ, είναι γνωστή από την άνοιξη του 2020, και έχει προκαλέσει προβληματισμό μεταξύ των επιστημόνων για το εάν τα κρούσματα συνδέονται μεταξύ τους αλλά και για τον λόγο τον οποίο εκδηλώνονται, κυρίως όμως για την αύξηση των κρουσμάτων που παρουσιάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

(AP Photo/Matt York)

Ο επίσημος αριθμός των υπό διερεύνση κρουσμάτων παραμένει στους 48 ασθενείς, όμως πολλαπλές πηγές υποστηρίξαν στην εφημερίδα, ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος και ενδέχεται να φθάνει ακόμη και τους 150 ασθενείς, από τους οποίους πολλοί είναι νέοι, χωρίς άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί τουλάχιστον εννέα περιπτώσεις  χωρίς γενετικούς δεσμούς μεταξύ τους, γεγονός που συνδέει την εμφάνιση της νόσου με περιβαλλοντικούς παράγοντες.

  • Ένα ύποπτο κρούσμα αφορά σε έναν άνδρα, οποίος ανέπτυξε συμπτώματα άνοιας και αταξίας (έλλειψη συντονισμού των μυών κατά τη διάρκεια εκούσιων κινήσεων). Η σύζυγος, η οποία είχε τη φροντίδα του, άρχισε ξαφνικά να εμφανίζει αϋπνία, να έχει παραισθήσεις, εμφάνισε άνοια και πλέον βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από εκείνον.
  • Μια γυναίκα, περίπου τριάντα ετών, χωρίς ικανότητα λεκτικής επικοινωνίας ή οποία         τρέφεται με σωληνάκι. Η νεαρή νοσηλεύτρια ( δεκαετία των 20) η οποία τη φρόντιζε άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα νευρολογικής έκπτωσης.
  • Σε μια άλλη περίπτωση, μια νέα μητέρα έχασε εντελώς ξαφνικά σχεδόν 30 κιλά, έχει παραισθήσεις και έντονη αϋπνία. Σε εγκεφαλογράφημα απεικονίζεται εγκεφαλική ατροφία.

Ο εργαζόμενος της Vitalite, o οποίος μίλησε στον Guardian υπό τον όρο της ανωνυμίας του, εμφανίζεται ανήσυχος για την ταχύτητα με την οποία επιδεινώνεται η υγεία νεαρών ανθρώπων στην περιοχή. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για ασθένεια του Νιου Μπρούνσγουικ, αλλά απλώς θεωρεί ότι επειδή η περιοχή είναι αγροτική, οι άνθρωποι μπορεί να είναι περισσότερο εκτεθειμένοι  σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Ιανουάριο, οι αρχές του Νιου Μπρούνσγουικ αναμένεται να ανακοινώσουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων της νευρολογικής ασθένειας, ο οποίος έγινε γνωστός στα ΜΜΕ πέρυσι από διαρροή, οφείλεται σε λανθασμένες διαγνώσεις, κατά τις οποίες διαφορετικές ασθένειες ομαδοποιήθηκαν από λάθος.

Η κλινική Ειδικών Νευροεκφυλιστικών Διαταραχών του Μόνκτον, υποδέχεται και διερευνά τα κρούσματα που φτάνουν από την περιοχή και από γειτονικές επαρχίες, αλλά η διάγνωση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ακολουθώντας το πρωτόκολλο οι γιατροί υποβάλλουν τις πιθανές  περιπτώσεις αυτής της νευρολογικής νόσου σε μια σειρά από ενδεδειγμένες νευρολογικές εξετάσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται για να αποκλείσουν άλλα προβλήματα υγείας. Ωστόσο οι αποφάσεις για το ποιες περιπτώσεις θα ενταχθούν στην ομάδα της συγκεκριμένης νόσου είναι υποκειμενικές αφού ο ενδελεχής έλεγχος των ιστών του εγκεφάλου είναι ασφαλής μόνο μεταθανάτια, ύστερα από εξειδικευμένες εξετάσεις.

Οι αρχές, σύμφωνα με την εφημερίδα, προσπάθησαν να καθησυχάσουν την αναστατωμένη κοινότητα της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι τα οκτώ θανατηφόρα κρούσματα τον περασμένο Οκτώβριο δεν οφείλονταν στην ίδια νευρολογική πάθηση, όμως οι ειδικοί επιστήμονες διατηρούν τις ανησυχίες τους λόγω της νεαρής ηλικίας των ασθενών.

« Το γεγονός ότι είμαστε μπροστά σε ένα νεότερο ηλικιακό φάσμα ασθενών, μας ωθεί στην άρνηση της θέσης που προβάλει η κυβέρνηση ότι τα κρούσματα με τα νευρολογικά συμπτώματα έχουν ομαδοποιηθεί από λάθος» δήλωσε στην εφημερίδα, επιστήμονας της Υπηρεσίας Υγείας του Καναδά, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του.

Εντωμεταξύ έγινε γνωστό ότι τα αποτελέσματα επιδημιολογικής έκθεσης δεν έδειξαν ότι υπάρχουν ενδείξεις για κάποια τροφή, συμπεριφορά ή για έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες  η οποία να οδηγεί στα συγκεκριμένα νευρολογικά συμπτώματα.

Ο πατέρας του Τίμ Μπίτι, Λόρι, πέθανε το 2019, λίγο καιρό μετά τα Χριστούγεννα, με την νοητική του κατάσταση να επιδεινώνεται συνεχώς.

Ο Μπίτι είπε στην Guardian ότι η οικογένεια ήταν σοκαρισμένη  όταν έμαθε πως ο πατέρας του ήταν ένας από τους οκτώ ανθρώπους, για τους οποίους ένας παθολογοανατόμος έκανε την αμφιλεγόμενη δήλωση ότι είχε γίνει λάθος διάγνωση και στην πραγματικότητα οι ασθενείς  πέθαναν από την νόσο Αλτσχάιμερ.

Ο Μπίτι και η αδερφή του έχουν απευθύνει εκκλήσεις για την εξέταση της σορού του πατέρα τους για νευροτοξίνες, συμπεριλαμβανομένης της Β-Ν-μεθυλάμινο-L-αλανίνης (ΒΜΑΑ), η οποία  σύμφωνα με ορισμένους  επιστήμονες θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την ασθένεια.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί μελέτη κατά την οποία, υψηλές συγκεντρώσεις ΒΜΑΑ εντοπίστηκαν σε αστακούς. Η οικονομία πολλών παράκτιων κοινοτήτων του Νιου Μπρούνσγουικ εξαρτάται από τη βιομηχανία των αστακών και η απροθυμία της κυβέρνησης να παραδεχθεί ότι το φαινόμενο των νευρολογικών κρουσμάτων είναι υπαρκτό και να εξετάσει περιβαλλοντικούς παράγοντες, αφήνει πολλά περιθώρια στους συνωμοσιολόγους.

«Αν μια ομάδα ανθρώπων ήθελε να αναπαράγει θεωρίες συνωμοσίας, τότε η κυβέρνηση έχει κάνει θαυμάσια δουλειά για να τους βοηθήσει», σχολιάζει καυστικά ο Μπίτι. «Προσπαθούν απλώς να δημιουργήσουν ένα αφήγημα για το κοινό, το οποίο ελπίζουν ότι θα γίνει αποδεκτό και δεν θα αναγκαστούν να ασχοληθούν περισσότερο; Απλώς δεν το καταλαβαίνω», λέει.

Έγγραφα που έχει  στη διάθεση ο  Guardian, δείχνουν ότι οι επιστήμονες στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας ελέγχουν το ΒΜΑΑ ως πιθανή αιτία των νευρολογικών συμπτωμάτων των κατοίκων, όμως βρίσκονται σε αναμονή προκειμένου οι αρχές να δώσουν την εντολή για σχετικούς ελέγχους.

«Δεν γνωρίζω γιατί η επαρχία δεν συμμορφώνεται με τις επιστημονικές διαδικασίες και δεν εξετάζει το θέμα. Έχουν τη σορό του πατέρα μου. Τους έχουμε δώσει πλήρη έγκριση να πραγματοποιήσουν τοξικολογικές εξετάσεις και να κάνουν ό,τι χρειάζεται», λέει ο Μπίτι στον Guardian. «Όμως δεν έχουν εξετάσει τίποτα».

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τρόπο να ερμηνεύσουμε απλά δεδομένα που μπορεί να λάβουμε εξετάζοντας τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου για μια συγκεκριμένη τοξίνη. Για παράδειγμα, πώς ορίζονται τα “αυξημένα” επίπεδα μιας νευροτοξίνης σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό; Και πότε γίνονται αιτία ανησυχίας;», αναρωτιέται επιστήμονας στην εφημερίδα. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ορισμένες εξετάσεις είναι εύκολο να γίνουν αλλά δεν μπορούν να δώσουν οριστικά αποτελέσματα. Για κάτι τέτοιο απαιτούνται πολύπλοκες εξετάσεις που χρειάζονται περισσότερο χρόνο και εργασία.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν επιστημονικές ομάδες έτοιμες να προχωρήσουν σε έρευνα, όμως το Νιου Μπρούνσγουικ δεν δίνει την άδεια. Παράλληλα αναμένεται εντός του μηνός και το συμπέρασμα ειδικής επιτροπής το οποίο θα αξιολογήσει εάν οι  48 ασθενείς  υποφέρουν πράγματι από κάποια νευρολογική ασθένεια.

Εντωμεταξύ, εν μέσω αυξανόμενης έντασης μεταξύ των επιστημόνων και των αρχών του Νιου Μπρούνσγουικ, πηγή από την κλινική του Μόνκτον αναφέρει, ότι διακυβεύονται  ο προϋπολογισμός της μαζί με αρκετες  θέσεις εργασίας.  Επίσης υπάρχουν φήμες ότι αυτή η κλινική  θα μετατραπεί σε γηριατρική κλινική και κλινική ασθενών που πάσχουν από την νόσο Αλτσχάιμερ, γεγονός που η υπουργός υγείας Ντόροθι Σέπαρντ, έχει διαψεύσει.

ΠΗΓΗ: THE GUARDIAN

www.ertnews.gr

Έφη Ζέρβα

Αφήστε μια απάντηση