Η ΕΡΤ στο εργαστήριο ανάλυσης του ιικού φορτίου στα λύματα – Πώς γίνεται η ανίχνευση

Η ΕΡΤ μπήκε στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και κατέγραψε τη διαδικασία ανίχνευσης του ιικού φορτίου στα λύματα. Οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για κορύφωση της πανδημίας τις επόμενες 15 με 20 ημέρες.

Από τον Μάρτιο του 2020 καθημερινά από την Ψυττάλεια συλλέγονται δείγματα που ελέγχονται στο εργαστήριο αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ προκείμενου οι επιστήμονες να γνωρίζουν για τον κορονοϊό στα λύματα της Αττικής.

Όπως ανέφερε ο μεταδιδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, Λάμπρος Δημητρακόπουλος τα λύματα μπορούν να δώσουν εικόνα για την Αττική πέντε μέρες νωρίτερα.

Η μεταφορά του δείγματος γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή κι όπως ανέφερε η υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, Κατερίνα Γαλανή, «είναι σημαντικό να το παραλάβουμε στους 4 βαθμούς Κελσίου για να μην καταστραφεί το ιικό φορτίο».

Με φυγοκέντριση γίνεται ο διαχωρισμός των υγρών από τα στέρεα στο λύμα και αρχίζει η επεξεργασία του. Ο μεταπτυχιακός φοιτητής, Βασίλης Κάπες, εξηγεί ότι «θα περάσει όλο το υγρό και θα μείνει το ιικό στο άσπρο στερεό».

«Όσο πιο μεγάλες οι γραμμές τόσο πιο ψηλό το ιικό φορτίο που υπάρχει στο αρχικό μας δείγμα» επισημαίνει ο μεταδιδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάριος Κωστάκης.

Μέσα σε 20 ήμερες πενταπλασιάστηκε το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, ενώ η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον αποτυπώνεται και στα κρούσματα.

«Η επικράτηση της Όμικρον αναμένεται αυτή την εβδομάδα, η κορύφωση του κύματος σε 15 – 20 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί και θα αρχίσει η γρήγορη αποκλιμάκωση» τονίζει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Την εβδομάδα 27 Δεκεμβρίου με 2 Ιανουαρίου αυξήθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα:

  • της Αττικής κατά 95%
  • της Θεσσαλονίκης κατά 177%
  • των Ιωαννίνων κατά 290
  • της λαρισας κατά 342
  • και του Αγίου Νικολάου κατά 516%

Μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων είναι η τυχόν συνύπαρξη της Δέλτα με την Όμικρον ένας συνδυασμός δυνητικά επικίνδυνος, με την υπερμεταδοτικότητα της μιας και τη νοσηρότητα της άλλης.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση