Α. Βαλτάς, πρ. Φαρμακοποιών: Το σύστημα της διανομής των δωρεάν self test δούλεψε (video)

Για τους ουρές στα φαρμακεία και την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μίλησε στην ΕΡΤ ο Aπόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου λέγοντας ότι εν μέρει αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το σύστημα της διανομής των δωρεάν self test δούλεψε. Κάτι που αποτυπώνεται και από τις εικόνες έξω από τις δημόσιες δομές υγείας όπου καθημερινά διενεργούνται δωρεάν rapid test.

Λύσαμε το πρόβλημα της ιχνηλάτησης με τα test

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» από τη Μυτιλήνη ο κ. Βαλτάς είπε ότι ο κόσμος πήγαινε τις ημέρες των γιορτών στα φαρμακεία για να κάνει rapid test ώστε να επιβεβαιώσει το θετικό αποτέλεσμα του self test που είχε κάνει.

«Λύσαμε το πρόβλημα της ιχνηλάτησης που ήθελε η Πολιτεία και ακόμα μια φορά τα φαρμακεία έχουν ανταποκριθεί. Το πρόβλημα είναι πώς θα ξεφύγουμε από την πανδημία και πρέπει να βοηθήσουν όλοι οι υγειονομικοί», ανέφερε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «υπήρχαν ουρές στα φαρμακεία όχι μόνο από ανεμβολίαστους που έπρεπε υποχρεωτικά να κάνουν τα rapid test αλλά και γιατί το σύστημα της διανομής των δωρεάν self test δούλεψε. Εμβολιασμένοι διαπίστωσαν ότι νοσούν.

Να υπενθυμίσουμε ότι με θετικό rapid test οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε μοριακό, ενώ η βεβαίωση αρκεί για να δικαιολογηθεί η απουσία από την εργασία.

«Οι μη εμβολιασμένοι είναι εκείνοι που πρέπει να υποβληθούν σε PCR έπειτα από θετικό rapid test, αφού το χρειάζονται για το πιστοποιητικό νόσησης», είχε διευκρινίσει σχετικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Τι κάνουμε εάν κολλήσουμε την Όμικρον

Με την παραλλαγή Όμικρον η νόσηση είναι μικρότερης διάρκειας γι’ αυτό και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μειώνονται οι ημέρες της καραντίνας από 10 σε 5 για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Για άλλες πέντε ημέρες, όμως, συνίσταται να φορούν ενισχυμένη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους αλλά και μέσα στο σπίτι τους, προστατεύοντας τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Όποιος είναι τρεις φορές εμβολιασμένος – έχει κάνει και την αναμνηστική δόση – δεν μπαίνει καθόλου σε καραντίνα ως στενή επαφή κρούσματος. Απλώς για πέντε ημέρες συν ακόμη πέντε, χρησιμοποιεί την ενισχυμένη μάσκα και είναι μέσα στον κόσμο. Στο πενθήμερο επάνω θα δει εάν έχει κολλήσει.

Ρεπορτάζ: Μ. Σκανδάλη

www.ertnews.gr

Γεωργία Παμπουχίδου
image}

Αφήστε μια απάντηση