«Ο εμβολιασμός για πανδημία θανατηφόρας λοίμωξης είναι υποχρέωση δεν είναι δικαίωμα»

Το 2022 ας είναι καλύτερο σε όλα τα επίπεδα. Ας ελπίσουμε ότι «η καταιγίδα » της πανδημίας θα κοπάσει. Ωστόσο  για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα όποια προβλήματα, σημασία έχει να είμαστε ζωντανοί. Ο εμβολιασμός είναι υποχρέωση, μας λέει ο καθηγητής ψυχιατρικής -συγγραφέας Γιάννης Ζέρβας, ο οποίος κάνει ποδαρικό για τη νέα χρονιά στο ertnews.gr. Και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Οι ευχές για υγεία που θα δώσουμε ο ένας στον άλλον αυτές τις μέρες, εύχομαι να μπορούν να έχουν αντίκρυσμα  Και χρειάζεται να βάλουμε όλοι πλάτη (και μπράτσο…) γι’ αυτό».

 

Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου ιατρικού συλλόγου προτείνει υποχρεωτικό εμβολιασμό. Κάποιοι ενοχλούνται. Όμως ο εμβολιασμός για πανδημία θανατηφόρας λοίμωξης είναι υποχρέωση, δεν είναι δικαίωμα. Η συνωμοσιολογία μπορεί να έχει κάποιο νόημα ως προς την προέλευση του ιού αλλά όχι στο θέμα της αντιμετώπισης.

O καθηγητής ψυχιατρικής- συγγραφέας, Γιάννης Ζέρβας

Το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή πάει μαζί με την υποχρέωση στην συλλογική ευθύνη. Είναι υποχρέωση να ελέγχεις το αυτοκίνητό σου για να μην σκοτώσεις κόσμο, άθελά σου. Είναι υποχρέωση αν έχεις μολυσματικό νόσημα να μην το μεταδώσεις σε άλλους. Είναι υποχρέωση να μην μολύνεις το νερό μιας περιοχής για να κάνεις τη δουλειά σου. Είναι υποχρέωση να τηρείς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στο κατάστημά σου. Είναι υποχρέωση του χειρουργού η αποστείρωση. Είναι υποχρέωση να να μην ανάβεις φωτιά σε μέρες με άνεμο. Τέτοια πράγματα δεν αποτελούν ελεύθερη επιλογή ούτε δικαίωμα. Δεν έχεις δικαίωμα να βάζεις σε κίνδυνο τους άλλους, εφόσον ζεις με άλλους. Ότι και να λέει η ιδιωτική σου λογική, όταν οι παγκόσμιες αρχές δημόσιας υγείας συνιστούν ( γιατί δεν μπορούν να επιβάλλουν, δεν αποτελούν εξουσία, ότι κι αν νομίζει ο καθένας) εμβολιασμό, αυτό είναι, καταρχήν σε ηθικό επίπεδο, υποχρέωση. Γιατί αφορά την ασφάλεια των άλλων, όχι μόνο την ατομική σου. Μόνο οι ειδικοί γιατροί έχουν δικαίωμα να εξαιρέσουν κάποιον από αυτή την υποχρέωση, για λόγους υγείας. Κλείνουμε δύο χρόνια ανεξέλεγκτου θανάτου, αρρώστιας, συλλογικής ανελευθερίας, οικονομικής δυσπραγίας, ψυχικών επιπτώσεων με τον φόβο και την παράνοια να εκλογικεύονται ως ελεύθερο δικαίωμα. Ε, δεν είναι! Οι ευχές για υγεία που θα δώσουμε ο ένας στον άλλον αυτές τις μέρες, εύχομαι να μπορούν να έχουν αντίκρυσμα. Και χρειάζεται να βάλουμε όλοι πλάτη (και μπράτσο…) γι’ αυτό.

www.ertnews.gr

Έφη Ζέρβα
image}

Αφήστε μια απάντηση