Μπέτυ Γουάιτ: Η Ελληνίδα σταρ που πέθανε και πλέον γνωρίζει το “μυστικό”

Ήταν μια γλυκιά, πάντα χαμογελαστή υπερήλικας που πλέον τα γενέθλια της ήταν αφορμή για τηλεοπτικούς εορτασμούς. Το «Χρυσό Κορίτσι», με καριέρα πάνω από 80 χρόνων, λίγο πριν μπει στα 100 χρόνια (συγκεκριμένα 17 μέρες πριν), η Μπέτυ Γουάιτ έφυγε από τη ζωή. Η -από τη μητέρα της- Ελληνικής καταγωγής ηθοποιός (από την Πελοπόννησο) που γεννήθηκε στο Όουκ Παρκ του Ιλλινόι μας χάρισε σημαντικές στιγμές στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη από το 1945 μέχρι και λίγο πριν το lock down.

Μπήκε στα σπίτια όλων μας με το «Mary Tyler Moore» (1973-1977) ενώ την επόμενη χρονιά είχε και το δικό της σόου με τίτλο «The Betty White Show», το οποίο όμως διήρκησε μόνο μια σεζόν. Το 1980-1985 θα τη δούμε σε επεισόδια του «πλοίου της Αγάπης», στο «Ποιος είναι το αφεντικό;» αλλά και τη «Σάντα Μπάρμπαρα». Η κορυφή της καριέρας της έγινε στην όψιμη ηλικία της όταν υποδύθηκε την Rose Nylund στα «Χρυσά Κορίτσια» από το 1985 μέχρι το 1992. Τον ίδιο ρόλο είχε υποδυθεί και στη σειρά «Empty Nest» που είχε προηγηθεί (1989-1992) αλλά και στη συνέχεια των χρυσών κοριτσιών, το «The Golden Place» (1992-1993). Έκτοτε έπαιζε ένα ρόλο που την χαρακτήριζε, αυτό της παλαβής, αστείας, αξιαγάπητης γιαγιάς με κορυφαία επιτυχημένη συμμετοχή το «Η Πρόταση» στο πλευρό της Σάντρα Μπούλοκ και του Ράιαν Ρέινολντς (γνωστού για τον ρόλο του ως Deadpool).

Το χιούμορ της ήταν πάντα σαρωτικό και αυτοσαρκαστικό, σε συνεντεύξεις αλλά και σειρές κινουμένων σχεδίων όπως τους «Simpsons» και το «Family Guy».

Στην τελευταία συνέντευξη της ζωής της που έδωσε μόλις λίγες μέρες πριν φύγει από τη ζωή είχε πει πως το μυστικό της μακροζωίας της είναι ότι την αφορά μόνο η θετικότητα αλλά και η ανεμελιά: «Πρέπει να έχουμε αίσθηση χιούμορ (…) να μην είμαστε αρνητικοί. Ένας καλός ατζέντης σε κρατάει απασχολημένο για καιρό». Και φυσικά… να μην τρως λαχανικά και να πίνεις βότκα!

Σε αρκετές συνεντεύξεις, και ενώ η ηθοποιός ήταν ήδη μεγάλη σε ηλικία είχε ερωτηθεί για το θάνατο, δίνοντας μας δύο υπέροχα μαθήματα ζωής. «Μου ζήτησαν να ανοίξω facebook. Το Facebook με ρωτούσε αν θέλω να βρει τους φίλους μου (…) εγώ όμως για να συνομιλήσω μαζί τους θέλω πίνακα Quija», δηλαδή σύνδεση με το υπερπέραν.

Μια ώρα μετά την ανάρτησή της και τις ευχές της για τη νέα χρονιά, η Ellen DeGeneres έκανε ανάρτηση για τη Betty White, με την οποία πέρα από τις συνεντεύξεις που είχε κάνει, είχαν συνεργαστεί και σε τηλεοπτική σειρά της: «Πόσο μοναδική ζωή. Είμαι ευγνώμων για κάθε δευτερόλεπτο που περάσαμε μαζί με την Betty White. Στέλνω την αγάπη μου στην οικογένεια, τους φίλους της και όλους εμάς».

«Πολυαγαπημένο Ίνδαλμα. Ήσουν πάντα μια γιορτή. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ» είπε η Cher. «Η Betty White πέθανε. Το 2021 τελικά ήταν μια σκύλα και μισή» θα γράψει η Bette Midler.

«Αναπαύσου εν ειρήνη Μπέτυ Γουάιτ! Και πίστευα ακράδαντα ότι θα ζήσεις για πάντα. Αφήνεις τώρα ένα μεγάλο κενό σε αυτό τον κόσμο αλλά θα εμπνέεις τις επόμενες γενιές. Να αναπαυθείς σε ένδοξη ειρήνη. Έχεις κερδίσει με αγώνα τα φτερά σου» θα πει η βραβευμένη με Όσκαρ Viola Davis.

«Η Betty ήταν φανταστική. Μοναδική γυναίκα με μεγάλες ευαισθησίες για τα αισθήματα των ζώων. Μια ταλαντούχα και ευλογημένη με μακροζωϊα γυναίκα. Δεχόταν την αποδοχή κάθε γενιάς και της άξιζε. Στη βιομηχανία (θεάματος), στο Hollywood, το να έχεις αυτό το είδος μακροζωίας στην καριέρα σου είναι σπάνιο και υπέροχο. Να είσαι ευλογημένη Μπέττυ· τώρα θα είσαι με όλα τα σκυλάκια που αγάπησες και έχασες κατά τη διάρκεια των 99 χρόνων σου!» έγραψε στο facebook η τηλεοπτική «Νταντά Αμέσου Δράσεως» Fran Drescher.

«Το 1974 έκανα ένα εναρκτήριο σκετς για τη Linda Ronstadt στο Los Angeles στο Toubadour. Περνώντας από το lobby πριν την παράσταση είδα την Betty White και τον άντρα της Allen Ludden. Αγαπούσα τόσο την Bette White οπότε τους πλησίασα: «Χαίρομαι που σας γνωρίζω» είπα, και συνέχισα «Δεν είναι υπέροχη η Linda;». Τότε εκείνη απάντησε «Ήρθαμε για να δούμε εσένα» και αποκρίθηκα «γιατί;». «Γιατί άκουσα ότι έχεις πλάκα». Μου έδωσε τόση χαρά» θα πει ο Steve Martin αναφέροντας αυτή την προσωπική εμπειρία.

Ο Ράιαν Ρέινολντς έγραψε: «Ο κόσμος πλέον μοιάζει διαφορετικός. Ήταν μοναδική στο να αψηφά τις προσδοκίες. Κατάφερνε να ωριμάζει και με ένα μοναδικό τρόπο να μη γερνά. Θα μας λείψεις Μπέτυ. Έμαθες και εσύ το μυστικό πια».

Το μυστικό στο οποίο πολλοί καλλιτέχνες -και θαυμαστές- αναφέρθηκαν προέκυψε από μια συνέντευξη της ως απάντηση στο αν φοβάται πως θα πεθάνει: «Κάθε φορά που πέθαινε κάποιος, η μαμά μου, μου έλεγε: Τώρα και αυτός έμαθε το μυστικό», δηλαδή τι συμβαίνει μετά θάνατον. Αυτό το μυστικό, όλοι όσοι αγαπήσαμε τη Betty White δεν θέλαμε ποτέ να το μάθει.

www.ertnews.gr

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος