Τουρκία: Η λίρα οδεύει προς τη χειρότερη χρονιά της στις 2 δεκαετίες διακυβέρνησης Ερντογάν

Η τουρκική λίρα οδεύει προς τη χειρότερη της χρονιά από τότε που ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία πριν από δύο δεκαετίες, παρά την σημερινή του έκκληση προς τους Τούρκους να εμπιστευθούν τις ανορθόδοξες πολιτικές του για μείωση των επιτοκίων μπροστά στην αύξηση του πληθωρισμού.

Η τουρκική λίρα – μακράν το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές το 2021, όπως και την προηγούμενη χρονιά – κινείται πτωτικά εδώ και πέντε ημέρες καταγράφοντας απώλειες 20% έναντι του δολαρίου.

Αναμένεται να ολοκληρώσει το 2021 με πτώση κατά 44%, κυρίως εξαιτίας του οικονομικού προγράμματος του Ερντογάν που επικεντρώνεται στις εξαγωγές και τις πιστώσεις παρά την υποτίμηση του νομίσματος, που έλαβε διαστάσεις κανονικής κρίσης του τελευταίους δύο περίπου μήνες, προκαλώντας τριγμούς στην οικονομία.

Την Παρασκευή ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις σε τουρκική λίρα και να μεταφέρουν τα αποθέματά τους σε χρυσό στις τράπεζες, λέγοντας ότι οι διακυμάνσεις στην αγορά είναι σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο. Μετά τις δηλώσεις του, η λίρα επέκτεινε τις απώλειές της, υποχωρώντας έως 1,4% στις 13,414 έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας πτώση 20% από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση