Ουρές για δωρεάν μοριακό τεστ – Αρκεί το θετικό rapid στους εμβολιασμένους (video)

Να ελεγχθούν σπεύδουν μαζικά οι πολίτες μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον. Στο Κέντρο Υγείας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας από το πρωί γίνεται το αδιαχώρητο καθώς είναι μία από τις 8 δημόσιες δομές στην Αττική, που κάνουν μοριακά τεστ δωρεάν μόνο σε εμβολιασμένους, που οι περισσότεροι εξ` αυτών προφανώς ήρθαν σε επαφή με κάποιο κρούσμα. Τα ραντεβού είναι κλεισμένα έως και τη Δευτέρα. Τα μεσάνυχτα αναμένεται να ανοίξουν νέα ραντεβού στα κέντρα Υγείας. Ωστόσο με θετικό rapid τεστ παίρνουν άδεια από τη δουλειά τους οι εμβολιασμένοι πολίτες για τη διάρκεια της καραντίνας τους.

Όσοι προσέλθουν χωρίς ραντεβού θα χρειαστεί να περιμένουν έως και δύο ώρες. Το αποτέλεσμα του μοριακού τεστ βγαίνει σε 48 ώρες, ενώ το rapid test νωρίτερα. Για να κάνει κάποιος μοριακό τεστ πρέπει να είναι εμβολιασμένος και να έχει συμπτώματα, ενώ rapid τεστ μπορεί να κάνει και στα σημεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ και μπορεί να τα αναζητήσει στο ertnews.gr.

Πριν από το γιορτινό τραπέζι πρέπει οπωσδήποτε να διενεργηθεί ένα rapid ή ένα self τεστ, επισημαίνουν οι επιστήμονες, για να είναι όλοι ασφαλείς και να μην μεταδώσουν την ασθένεια σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τονίζει ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί καλό θα είναι, να μην συμμετέχουν τις γιορτινές ημέρες σε τραπέζια, προκειμένου να μην εκτεθούν στον ιό.

Όσοι είναι εμβολιασμένοι για να διαπιστώσουν εάν έχουν κολλήσει μπορούν να κάνουν μόνο rapid τεστ, καθώς δεν χρειάζονται το πιστοποιητικό νόσησης. Με θετικό rapid τεστ παίρνουν άδεια από τη δουλειά τους για τη διάρκεια της καραντίνας.

Χθες Πέμπτη (30/12) η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επεσήμανε ότι δεν χρειάζεται pcr test εάν το rapid τεστ βγει θετικό, μόνο για τους εμβολιασμένους. Οι ανεμβολίαστοι θα το χρειαστούν το πιστοποιητικό νόσησης, για να έχουν πρόσβαση στα σημεία που έχουν οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο τρίμηνο.

Εκείνος που είναι εμβολιασμένος, έχει το πιστοποιητικό του εμβολιασμού και συνεπώς για τους επόμενους εννέα μήνες εάν είναι κάτω των 60 ετών, έχει το πιστοποιητικό και πρόσβαση σε όλα τα σημεία, ακόμη και εάν στην πορεία έχει νοσήσει.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Ρούλα Κρικώνη

Αφήστε μια απάντηση