ΕΛΣΤΑΤ: Νέο άλμα στις τιμές παραγωγού

«Άλμα» 24,5% κατέγραψε τον Νοέμβριο ο δείκτης τιμών παραγωγού στην ελληνική βιομηχανία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), κατέγραψε τον περασμένο μήνα αύξηση 24,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020, όταν και είχε υποχωρήσει 9%. Σε μηνιαία βάση (δηλαδή σε σύγκριση με τον Οκτώβριο) ήταν αυξημένος κατά 1,1%.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2020 – Νοεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2019 – Νοεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 10,5% έναντι μείωσης 6,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δώδεκα μηνών.

Το υψηλό ενεργειακό κόστος είναι αυτό που όπως όλα δείχνουν δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στον βιομηχανικό κλάδο ενώ η συνεχόμενο άνοδος του δείκτη τιμών παραγωγού αποτελεί προάγγελο δυσάρεστων εξελίξεων και στο μέτωπο του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες καθώς μέρος του αυξημένου κόστους παραγωγού μετακυλίεται τις τιμές καταναλωτή.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση