«Για χειμώνα του Αγίου Βαρθολομαίου στην εστίαση» κάνουν λόγο οι επιχειρηματίες – Τιμωρητικά τα μέτρα (video)

Τις πρώτες αντιδράσεις επιχειρηματιών της εστίασης μετά την ανακοίνωση των νέων, αυστηρότερων, υγειονομικών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας εξέφρασαν στην ΕΡΤ οι Ιωάννης Φιλικώστας και Σπύρος Στεργίου κάνοντας λόγο για άτυπο lockdown και παρατεταμένη αβεβαιότητα στον κλάδο.

«Από την 1η Νοεμβρίου υπάρχει ένα άτυπο lockdown όταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για να μην μπορούμε να δεχόμαστε τους ανεμβολίαστους στα καταστήματά μας» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Φιλικώστας, πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Φιλικώστας δήλωσε ιδιαίτερα προβληματισμένος από αυτή την εξέλιξη λέγοντας ότι «αυτή την στιγμή δουλεύουμε με τους δυνητικά πελάτες μας, στο 50%, άρα οι τζίροι μας έχουν πέσει αντίστοιχα. Αντιλαμβάνεστε ότι με 50% δεν μπορεί να είναι βιώσιμη μία επιχείρηση ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει το επόμενο χρονικό διάστημα».

Αναφορικά με τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ στις 3 Ιανουαρίου ο κ. Φιλικώστας υποστήριξε ότι «ένα κομμάτι της εστίασης και ιδίως η νυχτερινή διασκέδαση- θα μείνει εκτός δουλειάς».

Τα μέτρα είναι τιμωρητικά

Και όπως τόνισε, «δεν γνωρίζει το λόγο που έχουμε στοχοποιηθεί ως κλάδος και πρέπει να τιμωρηθούμε. Tέλος Μαρτίου θα μετρηθούμε και τότε θα τα ξαναπούμε».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Θεσσαλονίκης, «πέρα από την πανδημία υπάρχει και η οικονομία. Υπάρχουν 80.000 επισειρήσεις πανελλαδικά που πρέπει να λειτουργήσουν. Οι μισοί σε λίγο δεν θα υπάρχουν» δήλωσε, προσθέτοντας ότι στα όσα άσχημα αντιμετωπίζουν, προστίθενται και οι αυξήσεις στην ενέργεια τις οποίες χαρακτήρισε ως «πισώπλατη μαχαιριά».

Όπως ανέλυσε, «από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα το φυσικό αέριο έχει ανέβει 400%. Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει ανέβει 100% και οι πρώτες ύλες από 20 έως 100%. Και δεν έχουν σταματήσει οι αυξήσεις. Όλα αυτά δεν είναι τιμωρητικά. Όταν μια ομάδα δεν πάει καλά ο πρόεδρος τιμωρεί τον προπονητή ή τους παίκτες. Εδώ η κυβέρνηση ξέρει τι κάνει; Η κυβέρνηση τιμωρεί τους φιλάθλους και ξέρετε τι θα κάνουν στο τέλος; Θα λακίσουν».

Καθίζηση στους τζίρους στο 50%

Από την πλευρά του ο Σπύρος Στεργίου, επιχειρηματίας από την Πάτρα είπε ότι η εστίαση «πληρώνει ξανά το μάρμαρο. Η εστίαση το τελευταίο διάστημα έχει πάθει καθίζηση στους τζίρους σε ποσοστό που αγγίζει το 50%».

Μιλώντας για τις ανατιμήσεις ο κ. Στεργίου έκανε λόγο για τσουνάμι. «Η εστίαση εδώ και δύο μήνες στην Ελλάδα ζει τραγικά οικονομικές στιγμές. Η νυχτερινή ζώνη καταστρέφεται από τις τρεις του μήνα, όπως επίσης ζημιώνονται και τα εστιατόρια», λέγοντας ότι θα υπάρξει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα για τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους στην εστίαση.

Ο κ. Στεργίου τάχθηκε επίσης υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον κλάδο ως ένα μέτρο που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να λειτουργούν με λιγότερα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και περιορισμούς στο ωράριο, τη μουσική και τα τραπεζοκαθίσματα.

Άποψη που ασπάζεται και ο κ. Φιλικώστας λέγοντας ότι «σαν πρωτοβάθμιο σωματείο είμαστε υπέρ του εμβολιασμού. Ένα μεγάλο ποσοστό που αγγίζει το 85-90% είναι εμβολιασμένο οπότε δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε αντίθετοι».

Ρεπορτάζ: Έλενα Αποστολίδου, Αθανασία Σταμοπούλου | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Γεωργία Παμπουχίδου
image}

Αφήστε μια απάντηση