Φτιάχνουν τον «οδικό χάρτη» – Συζητούν για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε όλους τους κλειστούς χώρους

Τον «οδικό χάρτη» ενόψει της Πρωτοχρονιάς επεξεργάζονται κυβέρνηση και ειδικοί, εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον. Ο πρωθυπουργός, αναμένει πλέον τις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι εκτιμάται ότι περιμένουν καταγραφή 10.000 – 12.000 κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται ακόμα και εντός της ημέρας.

 

Προς το παρόν η στρατηγική της κυβέρνησης αφορά στον έλεγχο της πανδημίας με την τήρηση των μέτρων που ισχύουν, αυξημένο testing για την καλύτερη ιχνηλάτηση και ελέγχους.

Δευτερευόντως, τα νέα μέτρα δρομολογούνται προς εφαρμογή μετά από την Πρωτοχρονιά, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες άμεσες παρεμβάσεις.

Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται, είναι:

  • Συζητείται η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε όλους τους κλειστούς χώρους
  • Κλείσιμο της εστίασης από τις 23:00 το βράδυ
  • Μείωση των πελατών εντός των καταστημάτων εστίασης
  • Συζητείται το θέμα της πληρότητας των καταστημάτων, η είσοδος των πελατών εντός των εμπορικών καταστημάτων ανά τετραγωνικό μέτρο και η κατάργηση των ορθίων στην εστίαση.
  • Αναφορικά με τα γήπεδα, το σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται είναι το να λειτουργούν με πληρότητα από 10% – 30%.

«Βγαίνουμε από το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να πάρουμε τα μέτρα που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί. Ο χρόνος θα καθοριστεί από αυτούς» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες, στο πλαίσιο της καθιερωμένης μηνιαίας ενημέρωσης της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Επι τάπητος βρίσκονται όλα τα σενάρια για επιπλέον μέτρα, καθώς προηγήθηκε το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, και ακολουθούν οι εορτασμοί για την έλευση του νέου έτους.

Σημειώνεται ότι στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ενώ δεν αποκλείεται νωρίτερα να προχωρήσει σε ανακοινώσεις ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισήμανε ότι δεν είναι στο βασικό σενάριο επιπλέον περιοριστικά μέτρα, πρόσθεσε ωστόσο, ότι προβληματίζει η εξάπλωση σε νεαρά άτομα, ηλικίας 18-39 ετών, τα οποία αποτελούν το 50% των κρουσμάτων. Ο ίδιος σημείωσε ότι στην Αττική εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ η πληρότητα κλινών φτάνει στο 53%.

Αναφορικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν μετά την Πρωτοχρονιά, είπε ότι αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, θα κινούνται σε 3 πυλώνες. Σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση το πρόβλημα φαίνεται πως δεν αφορά την εστίαση, αλλά τη νυχτερινή διασκέδαση. Εκεί τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν πιθανότατα σχέση με το ωράριο, τη μουσική και τους όρθιους ή καθήμενους.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Ειρήνη Κυρίτση, Βάσω Τζανακάκη

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση