«Οδικός χάρτης» για την Πρωτοχρονιά από κυβέρνηση – ειδικούς ενώ η παραλλαγή Όμικρον επελαύνει

Έναν «οδικό χάρτη» στο δρόμο για την Πρωτοχρονιά επεξεργάζονται από το πρωί κυβέρνηση και ειδικοί, εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών οι οποίοι εκτιμάται ότι περιμένουν καταγραφή 10.000 – 12.000 κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται ακόμα και εντός της ημέρας.

Επι τάπητος βρίσκονται όλα τα σενάρια για επιπλέον μέτρα, καθώς προηγήθηκε το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, και ακολουθούν οι εορτασμοί για την έλευση του νέου έτους.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισήμανε ότι δεν είναι στο βασικό σενάριο επιπλέον περιοριστικά μέτρα, πρόσθεσε ωστόσο, ότι προβληματίζει η εξάπλωση σε νεαρά άτομα, ηλικίας 18-39 ετών, τα οποία αποτελούν το 50% των κρουσμάτων. Ο ίδιος σημείωσε ότι στην Αττική εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ η πληρότητα κλινών φτάνει στο 53%.

Αναφορικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν μετά την Πρωτοχρονιά, είπε ότι αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, θα κινούνται σε 3 πυλώνες. Σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση το πρόβλημα φαίνεται πως δεν αφορά την εστίαση, αλλά τη νυχτερινή διασκέδαση. Εκεί τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν πιθανότατα σχέση με το ωράριο, τη μουσική και τους όρθιους ή καθήμενους.

Ο αρχικός σχεδιασμός θέλει τα νέα μέτρα να ισχύσουν μετά την Πρωτοχρονιά, ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να έρθουν και νωρίτερα, για 15 ημέρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που εξετάζονται είναι:

  • Μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας
  • Μείωση της πληρότητας τους
  • Μόνο καθήμενοι στα κέντρα διασκέδασης
  • Μείωση πληρότητας στα γήπεδα ή καθολική απαγόρευση φιλάθλων
  • Αυξημένο testing
  • Επέκταση τηλεργασίας

Σε ότι αφορά στα σχολεία, οι ειδικοί αναφέρουν ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου με τα ίδια πρωτόκολλα. Ωστόσο εάν τις επόμενες ημέρες προκύψουν νέα ανησυχητικά δεδομένα τότε θα υπάρξουν αλλαγές.

Στο μεταξύ, στα λύματα της Αττικής εντοπίζεται αυξημένο το στέλεχος Όμικρον, ενώ οι επιστήμονες συστήνουν να παραμένουν στο σπίτι, ακομη και όσοι εμφανίζουν συμπτώματα κρυολογήματος.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Ειρήνη Κυρίτση, Βάσω Τζανακάκη

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση