Χριστούγεννα 2021: Εορταστική ατμόσφαιρα εν μέσω πανδημίας 

Απόλυτα προσαρμοσμένοι πλέον στις γιορτές εν μέσω πανδημίας, αρκετοί επέλεξαν να κάνουν ρεβεγιόν σε σπίτια με τους αγαπημένους τους ή σε εστιατόρια. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, υπό την απειλή εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον. Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι της αστυνομίας για την εφαρμογή των νέων μέτρων, ενώ η αυξητική τάση του ιικού φορτίου στη χώρα αποτυπώνεται και στον υψηλό αριθμό νέων μολύνσεων. Στην Αττική εντοπίζονται τα περισσότερα νέα κρούσματα κορονοϊού, με το κέντρο της Αθήνας να αγγίζει τις 1.173 νέες μολύνσεις. Ανησυχία υπάρχει όμως και στη Θεσσαλονίκη όπου αυξήθηκε η παρουσία του νέου στελέχους Όμικρον στα λύματα.

Στους χώρους εστίασης η μάσκα αφαιρείται μόνο στο τραπέζι, ενώ παραμένει ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση, ιδίως για τους νέους, καθώς είναι αυξημένα τα κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την παραμονή των Χριστουγέννων 7.665 νέα κρούσματα κορονοϊού, με την Αττική να «βράζει» με 3.433 νέες μολύνσεις, ενώ στο κέντρο της Αθήνας καταγράφηκαν 1.173 κρούσματα μόλις σε μία ημέρα.

Σε όλη τη χώρα 624 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 94 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19 το τελευταίο 24ωρο.

Τα νοσοκομεία εξακολουθούν να βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση. Έως τις 3 μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, 105 ασθενείς περίμεναν για κρεβάτι εντατικής, εκ των οποίων οι 55 με κορονοϊό.

Πάνω από 1.500 τυχαιοποιημένα δείγματα από την κοινότητα εξετάζονται για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, ενώ άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τα λύματα στη Θεσσαλονίκη. Όχι μόνο έχει ανιχνευτεί το νέο στέλεχος στο ιικό φορτίο αλλά παρουσιάζει και σταδιακή αύξηση.

Η εξάπλωση και επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον σε όλη τη χώρα θεωρείται από τους ειδικούς αναμενόμενη, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς της.

«Τα συμπτώματα είναι πολύ πιο ήπια από την Δέλτα, δεν νοσηλεύεται πολύς κόσμος που έχει νοσήσει με την Όμικρον» είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό, προέτρεψε πατρικώς τους πάντες να μην παρασύρονται από ανεύθυνες φωνές και να εμβολιαστούν.

«Δοξάζομεν τόν Θεόν τοῦ ἐλέους, τόν κρατύναντα τούς εἰδικούς ἐπιστήμονας εἰς τήν ἀνάπτυξιν ἀποτελεσματικῶν ἐμβολίων καί ἄλλων φαρμάκων διά τήν ἀντιμετώπισιν τῆς κρίσεως καί καλοῦμεν ὅσους πιστούς δέν ἔχουν ἀκόμη ἐμβολιασθῆ νά τό πράξουν» ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του.

Έκκληση απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή έως τις 31 Μαρτίου να εμβολιαστούν, καθως εξετάζεται νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει έως και έξοδό τους από το ΕΣΥ.

«Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουν, ή θα εμβολιαστούν ή θα φύγουν από το ΕΣΥ», δήλωσε ο κ. Πλεύρης στο ΟΡΕΝ.

Μαζική πάντως είναι η ανταπόκριση για τα δωρεάν self test. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέσα σε δύο μέρες δόθηκαν 3.550.000, ενώ τις προηγούμενες δυο εβδομάδες συνολικά 2,9 εκατομμύρια.

Μέτρα – ασπίδα στην Όμικρον – Μάσκες παντού, σαρωτικοί έλεγχοι & πρόστιμα

Από το πρωί της Παρασκευής σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι από κλιμάκια της αστυνομίας σε κεντρικά σημεία των πόλεων αλλά και στα ΚΤΕΛ καθώς αρκετοί είναι οι εκδρομείς που εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ για τις γιορτές.

Το πρόστιμο για όσους δεν φορούν μάσκα είναι τσουχτερό καθώς ανέρχεται στα 300 ευρώ.

Μεταξύ των αστυνομικών που έκαναν τους ελέγχους στη Θεσσαλονίκη ήταν και ένας που έκοψε πρόστιμο σε νεαρό χωρίς μάσκα, ενω ο ίδιος τη φορούσε στο πηγούνι και αυτό την ώρα που ήταν σε απευθείας σύνδεση με το σημείο, η εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ. Σε βάρος του αστυνομικού διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ενώ του επιβλήθηκε και πρόστιμο 300 ευρώ.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, στην αγορά πρωτοστατούσε η χρήση μάσκας. Οι έλεγχοι ήταν σαρωτικοί, όπως και τα πρόστιμα, με τον υπουργό Υγείας να μιλά για επανεξέταση της κατάστασης αλλά και της αποτελεσματικότητας των μέτρων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις σε εστίαση και χώρους διασκέδασης.

Τις τελευταίες προμήθειες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι έσπευσαν να κάνουν οι καταναλωτές στην πρεμιέρα των νέων μέτρων. Σε σούπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς απαιτείται διπλή ή ειδική μάσκα.

Υπό την απειλή εξάπλωσης της Όμικρον επέστρεψε η μάσκα και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

Στις 27 Δεκεμβρίου θα επανεξεταστούν όλα τα μέτρα, ενώ ο υπουργός Υγείας μίλησε για ήπιες παρεμβάσεις κυρίως στα κέντρα διασκέδασης.

«Η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν π.χ. όρθιας διασκέδασης, τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε. Εκεί είναι η κατεύθυνση. Αυτό θα το προσδιορίσουμε τη Δευτέρα» είπε στο OPEN o Θάνος Πλεύρης.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Ελίνα Κολύβα, Χαρά Γιαννοπούλου

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση