Πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ: Κάθε σοβαρή πρόταση θα διερευνηθεί για την αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου

Πρώιμη χαρακτήρισε την επένδυση υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι του Βόλου από ιδιώτες επενδυτές, ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Αθ. Ζηλιασκόπουλο συμπληρώνοντας ωστόσο ότι “κάθε σοβαρή πρόταση θα εξεταστεί και διερευνηθεί στο πλαίσιο αξιοποίησης του λιμανιού. Η συγκεκριμένη πρόταση είναι σε πολύ αρχικό στάδιο και δεν γνωρίζουμε αν βρίσκεται στο πλάνο των εθνικών σχεδιασμών. Εμείς δεν έχουμε τίποτα στα χέρια μας”, ενώ στο ερώτημα πώς η διοίκηση του ΟΛΒ συμμετείχε σε μια τέτοια συζήτηση, τόνισε ότι γι αυτό ακριβώς υπάρχει διοίκηση. Ήρθα για να την ακούσουμε, για να δούμε τις δράσεις, αλλά και να διαπιστώσουμε που κι αν υπάρχουν προβλήματα και εμπόδια αναφορικά με την αποκρατικοποίηση του λιμανιού. Άλλωστε αυτός είναι ο  λόγος για τον οποίο είμαστε σήμερα εδώ”.

Ο κύριος και ουσιαστικός λόγος που ο διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στο Βόλο είναι τα θέματα της αξιοποίησης του λιμανιού, καθώς και της ιδιωτικοποίησής του, χωρίς ωστόσο να βρίσκεται σε άμεση προτεραιότητα, αφού προηγούνται τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας.

Ο κ. Ζηλιασκόπουλο τόνισε ότι θα δοθεί η ευκαιρία να αξιολογηθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και οι προτάσεις που θα κατατεθούν για τα άλλα δυο λιμάνια και έτσι θα γνωρίζουμε και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα των προοπτικών που θα ανοιχθούν, για να συμπληρώσει ότι τα τελευταία εμπόδια για το λιμάνι του Βόλου άρθηκαν μόλις το Σεπτέμβριο (έληξε το θέμα με τον ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού που αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα εγκαθίστατο στο λιμάνι).

 

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πολίτης, κυρίως αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει το λιμάνι του Βόλου και αυτά είναι το yachting/γιώτινγκ, η κρουαζιέρα, οι εν γένει  εμπορικές δραστηριότητες. Όλα αυτά θα εξεταστούν ενδελεχώς και αν χρειαστεί να συμπεριληφθούν επί πλέον δράσεις, όπως η μαρίνα, θα προχωρήσουμε στην αλλαγή του master plan.
Νωρίτερα, στον ΟΛΒ βρέθηκαν τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, τα οποία ζήτησαν και είδαν τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, στον οποίο και επέδωσαν σχετικό υπόμνημα για το θέμα του υγροποιημένου φυσικού αερίου και της εν εξελίξει επένδυσης.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστό και με το Δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο.

 

Υπόμνημα στον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ επέδωσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, στο οποίο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“Εδώ και λίγες μέρες έχει γίνει γνωστό ότι δόθηκε προέγκριση από τη Ρ.Α.Ε. για κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης και εκμετάλλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι του Βόλου. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας έχει ήδη εμπρόθεσμα καταθέσει ένσταση στη Ρ.Α.Ε. επικαλούμενη τυπικούς λόγους. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει η έγκριση του κυρίου του λιμανιού, που είναι το ΤΑΙΠΕΔ;
Σε συνάντησή μας με το Δ/ντα Σύμβουλο του ΟΛΒ κ. Σωκράτη Αναγνώστου στις 19 Σεπτεμβρίου 2021 μας διαβεβαίωσε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε αν δεν αλλάξει το master plan του λιμένος Βόλου, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και δεν παρουσιαστεί αξιόπιστη και ασφαλής ΜΠΕ για το συγκεκριμένο έργο. Δυστυχώς όμως προχθές Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021, ο ΟΛΒ ήταν συνδιοργανωτής εκδήλωσης, μαζί με το Δήμο Βόλου στο Δημαρχείο του Βόλου για την παρουσίαση του έργου αυτού όπου μάλιστα απαγορεύτηκε η είσοδος σε μέλη της οργάνωσής μας που πήγαν στην εκδήλωση για να ενημερωθούν…
Επιπλέον επιθυμούμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

Α. Προστασία του Παγασητικού
Ο Παγασητικός είναι ο δεύτερος κλειστός και αβαθής κόλπος της χώρας μας. Ο άλλος είναι η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Έχει ιδιαίτερο φυσικό κάλος και τουριστικές δραστηριότητες, ενώ πρόκειται για πολύτιμο θαλάσσιο περιβάλλον λόγω της αναπαραγωγής και διαβίωσης πλήθους θαλασσίων ειδών. Στα παράλια του έχουν αναπτυχθεί πολλές μικρές τουριστικές μονάδες οι οποίες λειτουργούν με όρους που επιτρέπουν την αειφορία του. Το νερό του κόλπου λόγω του μικρού του ανοίγματος προς το Αιγαίο Πέλαγος δεν ανανεώνεται τακτικά και επομένως κάθε σοβαρή ρύπανση των νερών του μπορεί να προκαλέσει ανεπίστρεπτες καταστροφές στο οικοσύστημά του. Ήδη υπάρχουν πολλές οχλούσες βιομηχανικές δραστηριότητες που τον απειλούν σε περίπτωση ατυχήματος.

Β. Προστασία της ατμόσφαιρας του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος
Η πόλη του Βόλου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχει αυξημένα κρούσματα σε εγκεφαλικά και καρκίνους, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
(…)Η λειτουργία της ΑΓΕΤ εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Βόλου, δίπλα από σπίτια, συντελεί αποδεδειγμένα (σύμφωνα με την δική της Μελέτη Διασποράς Ρύπων) στο ανησυχητικό αυτό φαινόμενο, το οποίο απειλεί την Δημόσια Υγεία.
Για τους λόγους αυτούς είμαστε αντίθετοι στην απόφαση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με τα συνοδά έργα, εγκαταστάσεις και δραστηριότητες πλησίον του Βόλου και γενικότερα στον κλειστό κόλπο που είναι ο Παγασητικός και ζητούμε να μην εγκριθεί από το ΤΑΙΠΕΔ οποιαδήποτε σχετική απόφαση”.

www.ertnews.gr

ΦΡΟΣΩ ΠΑΥΛΟΥ

Αφήστε μια απάντηση