Ο θεατός και αθέατος κόσμος των tattos

Αυστηρότερες προϋποθέσεις στη δερματοστιξία, τα γνωστά tattoos, θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με περιορισμούς στη χρήση έγχρωμων μελανιών κινεζικής προέλευσης.
Με δεδομένη τη διάδοσή τους σε χώρες, ηλικίες αλλά και αριθμό ακόμη και από τον ίδιο τον χρήστη στο σώμα του, η πρόσφατη ευρωπαϊκή παρέμβαση αναδεικνύει κενά στον τρόπο λειτουργίας, τις προϋποθέσεις λειτουργίας, την πρόσβαση σε πρώτες ύλες και εργαλεία, την προϋπηρεσία και την γνώση όσων δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή «Γεώπολις», τη Μαρία Κονταξή και τον Δημήτρη Φαναριώτη, ο Διονύσης Ξένος Tattoo Artist, στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 1 εκατομμύριο studio, αν λάβει κανείς υπόψη ότι το 1998 όταν ο ίδιος ξεκινούσε υπήρχαν μόλις 12 σε όλη τη χώρα.
Επιπλέον δεν υπάρχει επαγγελματικός φορέας που να εκπροσωπεί τους επαγγελματίες του χώρου, πολύ πρόσφατα η δερματοστιξία κατοχυρώθηκε σαν κωδικός επιχείρησης και δημιουργήθηκαν Σχολές, ενώ μέχρι και 20 χρόνια πριν τα μελάνια που χρησιμοποιούνταν ήταν μελάνια εκτυπωτών.

Π. Σταυριανέας : Αλλεργίες, λεμφώματα και χρωστικές με βαρέα μέταλλα

Η ευκολία πρόσβασης σε αμφίβολης ποιότητας μελάνια, ακόμη και από το διαδίκτυο, σε χαμηλές τιμές, οι ελλιπείς υγειονομικοί κανόνες και η απουσία ενιαίας ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τη δερματοστιξία, αφήνει διάπλατα ανοιχτή την πόρτα για κινδύνους από ελαφρές αλλεργίες και μικροβιακές μολύνσεις μέχρι μορφές καρκίνου.

Αποκαλυπτικά όσα λέει ο κ. Παναγιώτης Σταυριανέας, Δερματολόγος- Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το δέρμα, όπως λέει, είναι τόσο σοφά φτιαγμένο όργανο που όσα χρόνια και να ζούμε συνεχώς το μαθαίνουμε. Έχει λοιπόν μηχανισμούς που αναγνωρίζει αν κάτι είναι δικό του ή ξένο. Και για τα ξένα σώματα ή σωματίδια που περιέχονται στις βαφές περιέχονται βαρέα μέταλλα για να διαλύονται ευκολότερα που μπορούν να μεταφερθούν με τα λεμφαγγεία στους λεμφαδένες και έχουμε περιστατικά που έχουμε εναποθέσεις των χρωμάτων στους λεμφαδένες. Ακόμη και σε νεκροτομές έχουν ανακαλυφθεί λεμφαδένες γεμάτοι χρωστικές. Υπάρχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στη Δερματολογία που ασχολείται με τα tattoo και τις παρενέργειες.

 

www.ertnews.gr

Βικτωρία Καβουριάρη
image}

Αφήστε μια απάντηση