Τα ρέματα στους παλιούς κτηματολογικούς χάρτες

Συχνά ακούμε και διαβάζουμε με αφορμή πλημμυρικά φαινόμενα για τα ρέματα της Αττικής, εγκιβωτισμένα τα περισσότερα ή τουλάχιστον στη μεγαλύτερη διαδρομή τους. Για παράδειγμα ο Ποδονίφτης, αλλά για να μην ξεχνιόμαστε και ο κοντινός σε αυτόν Γιαμπουρλάς, κοντά στο γήπεδο της ΑΕΚ και τις παλιές σχολές χωροφυλακής.

Σε ημικτηματολογικούς χάρτες του Δήμου Αθηναίων των αρχών της δεκαετίας του 1950, αποτυπώνονται τα ρέματα, σε πολλά εκ των οποίων στη σημερινή εποχή περνούν από πάνω τους δρόμοι. Για παράδειγμα η λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως στη Νέα Ιωνία που έχει «από κάτω της» τον Ποδονίφτη. Ακριβώς επειδή δεν έχει χάραξη του δρόμου σε γη, αλλά σκεπάστηκε η διαδρομή του ρέματος, ο δρόμος ακολουθεί τις κλίσεις του ρέματος που παίζουν ρόλο στη δημιουργία συνθηκών για τα πολλά τροχαία ατυχήματα στο δρόμο που έχει πολλές ανάποδες κλίσεις.

Οι χάρτες αυτοί μας δίνουν μία εικόνα και για ακόμα πιο παλιές εποχές, αφού λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η οικοδομική δραστηριότητα και η οδοποιία είχαν σταματήσει για αρκετά χρόνια. Έτσι σε ορισμένες περιπτώσεις μας «δείχνουν» και τα μέσα της δεκαετίας του 1930. Ενδεικτικά επισυνάπτουμε τρεις από αυτούς και για να διευκολύνουμε τον εντοπισμό των ρεμάτων περάσαμε χρωματιστούς κύκλους σε κάποιο σημείο της διαδρομής τους.

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση