Γ.Γ Μεταφορών στο Πρώτο: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το ποια οχήματα θα εισέρχονται στον «πράσινο» δακτύλιο (audio)

Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα έχουν «ελευθέρας» για την είσοδο στον «πράσινο» δακτύλιο στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, αναφορικά δηλαδή με το εάν θα επιτρέπεται η είσοδος και σε άλλα «καθαρά» οχήματα, όπως τα αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων και τα υβριδικά, τόνισε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Η βάση της συζήτησης είναι τα ηλεκτρικά οχήματα τα οποία θα έχουν “ελευθέρας”, εξετάζουμε όμως και κάποιες άλλες παραμέτρους, σε σχέση με το πώς θα μπορεί ένα όχημα να κυκλοφορεί στον δακτύλιο. Είμαστε στη διαδικασία που ολοκληρώνουμε το πώς θα οριστεί το μέτρο», εξήγησε. «Πρόθεσή μας είναι να εφαρμόσουμε τις βέλτιστες πρακτικές και να δώσουμε μια καλύτερη καθημερινότητα, η οποία δεν έχει ούτε πολιτικό ούτε ιδεολογικό πρόσημο. Εάν υπάρξουν επιχειρήματα στη συζήτηση, είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε κάτι για δεύτερη φορά, πριν καταλήξουμε στην τελικά  απόφαση», πρόσθεσε.

Ο κ. Ξιφαράς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των γεωγραφικών ορίων του δακτυλίου, από τη στιγμή που αλλάζουν «τα όρια της ίδιας της πόλης, το πόσο πυκνοκατοικημένες είναι οι γειτονιές και το πώς μετακινούμαστε καθημερινά». Διευκρίνισε, πάντως, ότι από τις 25 Οκτωβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή ο δακτύλιος περίπου όπως τον γνωρίζουμε, με κάποιες εξαιρέσεις στα «μονά – ζυγά». Ο ίδιος μίλησε για έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο, ο οποίος θα περιγράφει το ποιοι και πως θα παίρνουν άδεια εισόδου στον δακτύλιο, αναφέροντας ως παράδειγμα τους μόνιμους κατοίκους και τους ανθρώπους με αναπηρία. Ωστόσο, αυτές οι άδειες θα είναι ελάχιστες και δεν θα έχουν τον χαρακτήρα «ρουσφετιού». «Θα έχουμε μια διαδικασία συγκεκριμένη, σωστά ορισμένη και σωστά εκτελεσμένη. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε έναν μηχανισμό για να κάνουμε ρουσφετάκια με κάρτες σε φίλους. Αυτό πρέπει να κοπεί», διεμήνυσε.

Ερωτηθείς ειδικά για το γνωστό μέτρο με τα «μονά-ζυγά», ο γενικός γραμματέας Μεταφορών ξεκαθάρισε ότι θα ισχύει προσωρινά μέχρι να μπορέσουμε «κάποια στιγμή να καταλήξουμε σε μια εναλλακτική διαδικασία, πιο αποτελεσματική και πιο “πράσινη”», μετά από στενή παρακολούθηση και καταγραφή όλων των συμπερασμάτων.


 

www.ertnews.gr

Γρηγόρης Νιάκας
image}

Αφήστε μια απάντηση