Ανησυχία για την μετασεισμική εξέλιξη στην Κρήτη – Δεν αποκλείεται ισχυρός μετασεισμός (video)

Με την αγωνία των μετασεισμών ξημέρωσαν οι κάτοικοι στην Κρήτη, μετά τα χθεσινά 6,3 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την ευρύτερη περιοχή της Σητείας, λίγες ημέρες μετά το σεισμό στο Αρκαλοχώρι. Ο νέος σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Κύπρο και την Αίγυπτο. Προκλήθηκαν ζημίες σε παλιά κτίσματα και μικρές κατολισθήσεις. Είναι σημαντικό ότι δεν σημειώθηκαν εκτεταμένες καταστροφές καθώς ο Ξερόκαμπος είναι σχετικά νέος οικισμός. Σήμερα ξεκινούν νέες αυτοψίες.

Σε εφαρμογή τέθηκε άμεσα στο σχέδιο «Εγκέλαδος».

Έτοιμη να κινητοποιήσει διεθνή βοήθεια η Ε.Ε. «εάν είναι απαραίτητο», μετά το σεισμό στην Κρήτη, ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

Ο σεισμός αυτός δεν συνδέεται με τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου, αλλά παρατηρείται μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο, δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας που δεν απέκλεισε τον ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού της τάξεως των 5,6 Ρίχτερ . Θεωρεί δύσκολο  να μετακινηθεί προς το νησί το ρήγμα εκεί καθώς έχει διάταξη Β. Ανατολική και Ν. Δυτική, δηλαδή βλέπει προς το Λιβυκό και προς το Αιγαίο. Αν και συμπίπτει χρονικά με τον σεισμό της Καρπάθου δεν έχει καμία σχέση. Οι σεισμοί στο Αρκαλοχώρι, την Σητεία και την Κάρπαθο δεν  εντάσσονται  στο ελληνικό σεισμικό τόξο και δεν μπορούμε να μιλάμε για ενεργοποίηση του στο ανατολικό κομμάτι του. Ο κ. Λέκκας  τόνισε ότι με βάση τα έως τώρα δεδομένα  γίνονται οι εκτιμήσεις και απηύθυνε ισχυρή σύσταση να αποφεύγουν οι κάτοικοι να είναι μέσα σε κτήρια που έχουν σεισμικές βλάβες ή είναι ετοιμόρροπα.

Στη Σητεία βρίσκεται ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης για να επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

Στις 9 π.μ .θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβάκη στο δημαρχείο της πόλης όπου και θα εκκινήσουν την περιοδεία τους στις πληγείσες περιοχές.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Δημαρχείο της Σητείας με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων τοπικών φορέων με στόχο την άμεση λύση των προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός.

Τις σεισμόπληκτες περιοχές του νομού Ηρακλείου, θα επισκεφθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Αυτό το φαινόμενο της επανάληψης σεισμών μεγέθους της τάξεως των 6 Ρίχτερ μέσα σε 15 ημέρες δεν χαρακτηρίζεται ως συνηθισμένο. Όπως είπε στην ΕΡΤ  ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου ΑΘηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, δεν είναι συνηθισμένο στη σεισμολογία να έχουμε μέσα σε 15 ημέρες σε εκατό χιλιόμετρα απόσταση, ένα δεύτερο “εξάρι”. Εξετάζουμε αν ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι διήγειρε και επιτάχυνε τις τάσεις για το σεισμό που έγινε χθες στη Σητεία αλλά αυτό είναι μία επιστημονική ανησυχία. Παρατήρησε επίσης ότι  είναι “φτωχή” η μετασεισμική ακολουθία στη Σητεία, έχει κι αυτό επιστημονικό ενδιαφέρον, αυτό που χρειάζεται είναι προσοχή, μπορεί να ακολουθήσει ένας μετασεισμός της τάξεως των πέντε, ίσως και περισσότερων Ρίχτερ.

Ανταπόκριση: Ιάσων Ταβλάς 

 

 

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση