Όταν «έφυγε» ο εμπνευστής Έντγκαρ Άλλαν Πόε, σαν σήμερα το 1849

Ιερό τέρας της παγκόσμιας λογοτεχνίας, «πατέρας» των ιστοριών μυστηρίου, πηγή έμπνευσης για χιλιάδες συγγραφείς.

Ταραχώδης ο βίος του, έρμαιο των ανθρώπινων παθών· διαμορφωτής της ιστορίας των τεχνών, κατέχοντας μία σπάνια ικανότητα στη δημιουργία. Συνέδεε μοναδικά υπερφυσικές εικόνες με επίγειες αναμνήσεις, παραδιδόμενος στους εσωτερικούς του δαίμονες.

Αποτέλεσε μία ιδιοφυΐα, προσωπικότητα που άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα στον χώρο του πολιτισμού. Η πληθώρα διηγημάτων διαφορετικών ειδών αναδεικνύουν μέχρι και σήμερα την οξυδέρκεια του Αμερικανού συγγραφέα, ο οποίος χάρισε στέρεα υπόσταση σε εκείνα με αντικείμενο τη θλίψη, την ειρωνεία, την ψυχική φθορά, τον φόβο, τον θάνατο, ακόμη και το χιούμορ.

Κάθε ήρωάς του, εξιστορούσε με ακρίβεια, αμεσότητα και πρωτοφανή παραστατικότητα αληθινές –ή και φανταστικές– καταστάσεις.

Χαρακτήρας ασυμβίβαστος· πλάι στα λυρικά ποιήματα, όπως το «Κοράκι» με την πασίγνωστη επωδό «ποτέ πια», βρίσκονται κριτικές μελέτες σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες της εποχής, και δοκίμια ποιητικής, όπως «Η Φιλοσοφία της Σύνθεσης» και η «Ποιητική Αρχή».

Το ελληνικό αναγνωστικό κοινό υποδέχθηκε ενθέρμως το επαναστατικό πνεύμα & ύφος του Πόε, μέσω μεταφράσεων δεκάδων έργων του.

«Ελλάδα, Ελύτη μου και Έντγκαρ Άλλαν Πόε», όπως εμπνεύστηκε ο εμβληματικός ποιητής και στιχουργός Άλκης Αλκαίος στο «Πλανόδιο Τσίρκο» του, σε μουσική του ορμητικού Θάνου Μικρούτσικου.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr