ΙΕΛΚΑ: Σε ποια προϊόντα αναμένονται οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις έως το τέλος του 2021 (video)

Διευκρινίσεις για τις αιτίες ανόδου των τιμών σε τρόφιμα και καταναλωτικά προϊόντα έδωσε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) Λευτέρης Κιοσές.

  • Από τις αρχές του 2021 -είπε- καταγράφονται αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, κατά μέσο όρο περίπου 25%.
  • Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τα τρόφιμα τον Ιούλιο 2021 είναι αυξημένος κατά 0,4% σε σχέση με τον Ιούλιο 2020 και κατά 1,73% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020.
    Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στα οπωροκηπευτικά που επηρεάζονται από τις κακές καιρικές συνθήκες και τις φυσικές καταστροφές.

Προσωπική μου εκτίμηση, λέει ο κ. Κιοσές, είναι ότι οι αυξητικές πιέσεις στις τιμές, ιδίως στα προϊόντα μεταποίησης θα συνεχιστούν μέχρι τα Χριστούγεννα και μετά θα ισορροπήσει το σύστημα.

  • Συγκριτικά με τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα έχει την 8η μικρότερη αύξηση των τιμών τροφίμων.
  • Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ (13% και 24%) στα τρόφιμα στην Ε.Ε (6η θέση με τον υψηλότερο ΦΠΑ).

Αποτελέσματα μελέτης του ΙΕΛΚΑ:

Στο πλαίσιο των μελετών του ΙΕΛΚΑ για την πορεία των τιμών των τροφίμων κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19 φαίνεται ότι:

  • Η πορεία των τιμών στην Ελλάδα είναι αυξητική τους τελευταίους μήνες, αλλά παράλληλα καλύτερη του Ευρωπαϊκού Μέσου όρου.

(Πηγή: Ελ.ΣΤΑΤ.)

www.ertnews.gr

Κυριάκος Καρυώτης

Αφήστε μια απάντηση