Αφιερωμένη στις ταινίες του Χαγιάο Μιγιαζάκι η πρώτη έκθεση στο Μουσείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον Χαγιάο Μιγιαζάκι εγκαινιάστηκε στο ολοκαίνουριο Μουσείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες. Την έκθεση – συνεργασία με το Studio Ghibli συνθέτουν πάνω από 300 αντικείμενα από την καριέρα του Ιάπωνα σκηνοθέτη ταινιών anime συμπεριλαμβανομένων storyboards (εικονογραφημένων σεναρίων), σχεδίων χαρακτήρων, αφισών και κλιπ ταινιών.

Πολλά από τα αντικείμενα που παρουσιάζονται στην έκθεση δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ εκτός Ιαπωνίας.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης εγκαταστάσεις με θέμα το στούντιο Ghibli, ένας από τους ιδρυτές του οποίου είναι ο Μιγιαζάκι. Οι επισκέπτες εισέρχονται στον μαγεμένο κόσμο του Μιγιαζάκι μέσω της μαγικής σήραγγας των δέντρων που εμφανίζεται στην ταινία του «My Neighbor Totoro».

Υπάρχει επίσης μια λοφίσκος με χλόη, όπου οι επισκέπτες καλούνται να ξαπλώσουν και να κοιτάξουν επάνω σε μια στρογγυλή οθόνη, στην οποία προβάλλεται βίντεο με σύννεφα που παρασύρονται, όπως στην ταινία «Kiki’s Delivery Service».

Το τελευταίο τμήμα της έκθεσης είναι μια άλλη σήραγγα που οδηγεί στον υπόλοιπο χώρο Μουσείου της Ακαδημίας Κινηματογράφου. Οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν βήματα που φαίνονται να είναι αυτά της Τσιχίρο, καθώς φεύγει από τη σφαίρα του «Spirited Away» και επιστρέφει στον πραγματικό κόσμο. Μπροστά από την τελευταία πόρτα βρίσκεται το άγαλμα που της ευχήθηκε καλή τύχη στην περιπέτειά της.

«Είναι μετρ του κινηματογράφου» λέει η υπεύθυνη προγράμματος της Ακαδημίας, Τζάκλιν Στιούαρτ. «Ο Μιγιαζάκι είναι διεθνής σκηνοθέτης. Θέλαμε να φωτίσουμε κάποιον που έχει πραγματικά παγκόσμια απήχηση και παγκόσμιο αντίκτυπο. Και ένα από τα στοιχεία που είναι πραγματικά μοναδικό στο έργο του, επίσης, είναι ότι πραγματικά απευθύνεται σε νέους και μεγαλύτερες γενιές με το ίδιο πάθος και όραμα» υπογράμμισε.

Η Τζέσικα Νίμπελ, συνεπιμελήτρια της έκθεσης, εξήγησε πώς συνεργάστηκε με το Studio Ghibli και το Μουσείο Ghibli στην Ιαπωνία για να συγκεντρώσει όλο το υλικό. «Ο Μιγιαζάκι μεταφέρει τη χροιά πίσω από τις προθέσεις του πρωταγωνιστή του και καλεί τους θεατές να αναγνωρίσουν τις αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης: να ενεργήσουν υπεύθυνα, να δείξουν σεβασμό και ταπεινότητα και να συνυπάρξουν με το περιβάλλον» τόνισε.

«Η ιδιοφυΐα του Μιγιαζάκι είναι η δύναμη του να θυμάται αυτό που βλέπει. Ανοίγει τα συρτάρια στο κεφάλι του για να βγάλει αυτές τις οπτικές αναμνήσεις για να δημιουργήσει χαρακτήρες, τοπία και δομές που αναβλύζουν από πρωτοτυπία » ανέφερε ο συνιδρυτής του Studio Ghibli, Τόσιο Σουζούκι σε δήλωσή του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη