Επίθεση με βιτριόλι: “Αν είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, θα μπορούσε να είχε πεθάνει – “Καίνε” οι καταθέσεις τη δράστρια

Καταπέλτης η κατάθεση της πλαστικής χειρουργού της Ιωάννας Παλιοσπύρου, κ. Μαρία Καλοφώνου η οποία παρουσίασε ενώπιον του δικαστηρίου το χρονικό του αγώνα τους, του θύματος και των γιατρών μαζί, για σωτηρία. της Οι περιγραφές για την κατάσταση που αντιμετώπισαν όταν ήρθε στα χέρια τους βαριά τραυματισμένη η κοπέλα συγκλονίζουν. Η ίδια δηλώνει με σαφήνεια ότι με την ποσότητα καυστικού υγρού που δέχθηκε γλίτωσε από τύχη. “Αν είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της” είπε η

Η δίκη ξεκίνησε με μια μικρή καθυστέρηση το πρωί. Πρώτη είχε φθάσει η Ιωάννα και λίγο αργότερα από άλλη είσοδο η δράστρια προκειμένου να μην γίνει αντιληπτή απο τις κάμερες. Συναντήθηκαν ξανά στην αίθουσα του δικαστηρίου αυτή την φορά όμως χωρίς να ανταλλάξουν κανιά κουβέντα μεταξύ τους, χωρίς καν να κοιταχτούν.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση της πλαστικής χειρούργου κ. Καλοφώνου που βρίσκεται δίπλα στην Ιωάννα από την πρώτη στιγμή. Η γιατρός τόνισε, για άλλη μια φορά, πως από την ποσότητα του οξέως που δέχθηκε η Ιωάννα θα μπορούσε να έχει χάσει τη ζωή της ακαριαία αν εισέπνεε το καυστικό υγρό από το στόμα.

«Παρέλαβα την Ιωάννα Παλιοσπύρου την δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση. Τα εγκαύματα χρειάζονται 2-3 24ωρα για να γίνει ανάνηψη για να μη συμβεί αυτό που λέμε ολιγαιμικό σοκ. Αυτό μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις και να επηρεάσει όλα τα όργανα. Αυτό προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τις πρώτες ημέρες» ανέφερε η μάρτυρας. «Βαθιά εγκαύματα ήταν και μπορούσαμε να το ξεχωρίσουμε από την πρώτη στιγμή. Ήταν ολικού πάχους και αυτό σημαίνει ότι έχει καεί όλο το δέρμα και δεν υπάρχει δυνατότητα αναγέννησης. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα θα γίνει από γκρι, μαύρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί».

Πρόσθεσε ακόμα πως κινδύνευσε και το μάτι της Ιωάννας και στη συνέχεια ανέλυσε τα πρώτα πολύωρα χειρουργεία του θύματος. Μάλιστα για προβλήματος στο μάτι της Ιωάννας έγιναν συνολικά 9 χειρουργεία.

«Είχε δυο σηπτικά επεισόδια, δηλαδή μικρόβια στο αίμα. Το δεύτερο επεισόδιο στις αρχές Ιουλίου μας τρόμαξε περισσότερο γιατί δεν υπήρχε αντιβιοτικό για να το αντιμετωπίσουμε» αναφέρει η κ. Καλοφώνου.

Η γιατρός ξεκαθάρισε ότι κατά τα πρώτα χειρουργεία έγινε υπερπροσπάθεια για να κρατηθεί η Ιωάννα στη ζωή: «Όταν βάλαμε την Ιωάννα στο χειρουργείο δεν ξέρουμε που έχει φτάσει. Το οξύ προχωράει βαθιά, θα μπορούσε να είχε κάψει μύες ή οστά. Στον τράχηλο θα μπορούσε να είχε πάει σε βαθύτερα στρώματα. Όταν την έβαλα χειρουργείο ζήτησε να υπάρχει αγγειοχειρουργός γιατί φοβήθηκα ότι μπορεί να έχει αγγίξει αγγεία και να μη μπορώ να σταματήσω την αιμορραγία». «Θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της, μιλάμε και για απώλεια ζωής».

«Η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10ml, δηλαδή μια κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει αν το καταπιεί κάποιος. Θα κατέβαινε στον οισοφάγο». Σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας σχετικά με την ποσότητα του υγρού, η γιατρός απάντησε: «Ένα υγρό που φτάνει σε ένα άνθρωπο και παίξει το τριχωτό της κεφαλής, το θώρακα, μεγάλος μέρος του σώματος και τελικά όπως μάθαμε και το πάτωμα, μιλάμε για μεγάλο όγκο. Σκεφτείτε πόσο νερό θα χρειάζονταν να σας έριχνε κάποιος για να καλύψει τέτοια επιφάνεια».

Καθοριστική η παρέμβαση της φαρμακοποιού

Σύμφωνα με την πλαστική χειρουργό η δράση της φαρμακοποιού υπήρξε καθοριστική στο να μην χάσει την ζωή του το θύμα.

«Απορώ πως βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνης της στιγμής να φτάσει μέχρι το φαρμακείο. Απορώ πως δεν λιποθύμησε από το πόνο. Αν είχε λιποθυμήσει από τον πόνο της στιγμή της επίθεσης και είχε πέσει μέσα στο υγρό, ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε». «Όταν το βιτριόλι πέφτει εκλύει θερμότητα και ατμούς. Ξέρουμε ότι το βιτριόλι ήρθε σε επαφή με αεροφόρες οδούς, αφού έχει καεί στη μύτη. Αν είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της. Επίσης εάν το υγρό συνέχιζε να λειτουργεί και δεν είχε φτάσει στο φαρμακείο να πλυθεί θα είχε προχωρήσει στο τράχηλο, από τον οποίο περνούν πολλά αγγεία τα οποία αν διαβρωθούν μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο».

Εν αναμονή της απόφασης για κλήτευση σημαντικών μαρτύρων

Περισσότερα σε λίγο…

Ρεπορτάζ Αννα Βλαχοπαναγιώτη, Βαλέρια Δολαψάκη

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση