Αναδρομικά – Στο… περίμενε άλλοι 300.000 συνταξιούχοι

Μπορεί χθες να πληρώθηκαν περίπου 133.000, ωστόσο περισσότεροι από 300.000 συνταξιούχοι (παλιοί και νέοι), με πάνω από 30 συντάξιμα έτη, περιμένουν να λάβουν και αυτοί τα αναδρομικά που τους οφείλονται.

Πρόκειται για περιπτώσεις δικαιούχων που έχουν μείνει χωρίς αυξήσεις και αναδρομικά λόγω της υπολειτουργίας του ΕΦΚΑ. Εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του χρόνου στους παραπάνω δικαιούχους θα έχουν αποδοθεί όλα τα οφειλόμενα ποσά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα όποιος συνταξιοδοτείται παίρνει τη μειωμένη σύνταξη του νόμου Κατρούγκαλου (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ είναι σε ισχύ ο νόμος Βρούτση της ΝΔ με αναδρομικότητα από τον Οκτώβριο του 2019.

Επισημαίνεται ότι με αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019 οι κύριες συντάξεις επανυπολογίζονται και αυξάνονται με τα ενισχυμένα ποσοστά αναπλήρωσης που εισήγαγε ο Νόμος 4670/2020 (νόμος Βρούτση) από τα 30 έτη ασφάλισης και άνω, συμμορφούμενος προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι τα αντίστοιχα ποσοστά του Νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) μείωναν υπέρμετρα τις συντάξεις σε σχέση με τις καταβαλλόμενες εισφορές.

Την Τετάρτη έγινε – με καθυστέρηση δύο ετών – η καταβολή αναδρομικών, κατά μέσο όρο 195 ευρώ, σε 133.692 παλιούς συνταξιούχους, συνολικού ύψους 26,1 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την κατηγορία, με την πληρωμή του Οκτωβρίου (με τη σύνταξη Νοεμβρίου) ο ΕΦΚΑ έχει ανακοινώσει ότι θα καταβάλει τις μόνιμες αυξήσεις που αναλογούν με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Η προχθεσινή καταβολή των αναδρομικών προκάλεσε πολλές διαμαρτυρίες καθώς τα αναδρομικά αφορούσαν περιορισμένο αριθμό συνταξιούχων. Και αυτό γιατί, με βάση τον Νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση), για να πληρωθεί ένας συνταξιούχος αναδρομικά και αυξήσεις θα πρέπει να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις:

  • Πρώτον, να έχει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.
  • Δεύτερον, να έχει συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016 (οι μετά του Μαΐου 2016 έχουν ήδη λάβει αναδρομικά πλην λίγων εξαιρέσεων, που θα πληρωθούν τέλος Οκτωβρίου).
  • Τρίτον, να διατηρούν μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Η προσωπική διαφορά είναι ουσιαστικά η έμμεση λογιστική μείωση που έγινε στο ανταποδοτικό κομμάτι των περισσότερων συντάξεων, όταν αυτές επανυπολογίστηκαν με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου, και η οποία «ροκανίζει» τα αναδρομικά και τις αυξήσεις.

Τις υψηλότερες έμμεσες (λογιστικές) μειώσεις τις υπέστησαν οι άνω των 30 ετών ασφάλισης, μειώσεις που ξεπερνούσαν το 20% και πολλές φορές και το 30%. Αναδρομικά και αυξήσεις έλαβαν όσοι συνταξιούχοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης χωρίς ή με μικρή προσωπική διαφορά.

Πάντως από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου οι παλιοί συνταξιούχοι θα μπορούν να έχουν άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση μέσα από την ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr:

  • σχετικά με την εκκαθάριση των αναδρομικών τους,
  • σε ποιους η καταβολή των αναδρομικών βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία,
  • αν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός χωρίς να προκύπτουν αναδρομικά για τους ίδιους κ.λπ.

Οι συνταξιούχοι θα πιστοποιούνται στην πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet.

Δύσκολες περιπτώσεις

Ωστόσο, περίπου το 10%, δηλαδή 215.000 παλιοί συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2015), θα περιμένουν έως το τέλος του έτους ώστε να μπορέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να καταφέρουν να ξεδιαλύνουν το τοπίο γύρω από τις συντάξεις που χαρακτηρίζονται δύσκολες περιπτώσεις.

Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις διαδοχικής, αλλά και παράλληλης ασφάλισης, όπως επίσης και για συντάξεις χηρείας με κληρονόμους. Μετά το μεγάλο χθεσινό «κύμα πληρωμών» ακολουθούν άλλα δύο μικρότερα πακέτα με αυξήσεις και αναδρομικά για 30.000 νέους, μετά τον Μάιο του 2016, συνταξιούχους που έμειναν εκτός από τις πληρωμές που έγιναν Ιούλιο και Αύγουστο.

Οι αυξήσεις

Μια άλλη απλήρωτη κατηγορία είναι περίπου 100.000 συνταξιοδοτηθέντες από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά με 30 και άνω έτη ασφάλισης.

Από αυτή την κατηγορία (συνταξιοδοτήσεις από 1ης/10/2019) όσοι παίρνουν οριστική σύνταξη είναι υπολογισμένη με τα παλιά ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου και όχι με τα ποσοστά του νόμου Βρούτση, επειδή σε πολλά Ταμεία του ιδιωτικού τομέα που είναι ενταγμένα στον ΕΦΚΑ δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες μηχανογραφικές εφαρμογές ώστε σε όλες τις νέες αιτήσεις από 1ης/10/2019 οι οριστικές συντάξεις να βγαίνουν απευθείας με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης, όσοι πήραν και παίρνουν οριστική σύνταξη με αίτηση από 1ης/10/2019 (πλην του Δημοσίου, όπου ισχύει ο νέος νόμος για τις νέες συντάξεις) και είναι υπολογισμένη με τα παλιά ποσοστά αναπλήρωσης, σύντομα θα έχουν επανυπολογισμό για να πάρουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά που δικαιούνται από τον Νόμο 4670, με βάση τον οποίο θα έπρεπε να είχε υπολογιστεί εξαρχής το ποσό της σύνταξης.

Επισημαίνεται ότι οι μηνιαίες αυξήσεις στις συντάξεις κυμαίνονται από 12 έως 250 ευρώ και τα αναδρομικά έως 5.250 ευρώ σε ειδικές περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/5/2016. Για την πλειονότητα των συνταξιούχων τα αναδρομικά φτάνουν τα 2.000 ευρώ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση