Πρώτος σταθμός υλοποίησης της στρατηγικής για τα αεροδρόμια, η Καλαμάτα

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός (με τη συμμετοχή έξι κοινοπραξιών) για την ανάδειξη προτιμητέας κοινοπραξίας συμβούλων για την «αξιοποίηση» του αεροδρομίου της Καλαμάτας, του πρώτου από τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, που είναι στην αρμοδιότητα του λεγόμενου «Υπερταμείου» και εντάσσονται στους συγκεκριμένους επενδυτικούς σχεδιασμούς.

Μετά τη σχετική αξιολόγηση, αναδείχθηκε προτιμητέος ανάδοχος, κοινοπραξία εταιρειών και επιχειρηματικών συμβούλων (Deloitte Business Solutions Α.Ε. – FCNC Financial Advisors Ε.Π.Ε.- Γραφείο Δοξιάδη Σύμβουλοι για Ανάπτυξη και Οικιστική Α.Ε. – Μαρία Ι. Γκολφινοπούλου – Κατερίνα Α. Χριστοδούλου Δικηγορική Εταιρεία (Your Legal Partners) – Δρακόπουλος και Βασαλάκης Δικηγορική Εταιρεία (DVLaw). Η συγκεκριμένη κοινοπραξία θα αναλάβει να αναπτύξει και να υποβάλει μια συνδυαστική διαγνωστική μελέτη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης. Θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις – λύσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση του αεροδρομίου μέσα από την κατάρτιση ενός επιχειρησιακού σχεδίου (business plan) κι επίσης θα συνδράμει το Υπερταμείο στην προετοιμασία της διαγωνιστικής διαδικασίας που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός του 2ου τριμήνου του 2022.

Η Καλαμάτα είναι ο πρώτος σταθμός υλοποίησης της στρατηγικής του «Υπερταμείου» για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων με την εξασφάλιση σημαντικών επενδύσεων σε υποδομές και εξοπλισμό, αλλά και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως είχε δηλώσει από την περασμένη άνοιξη αποκλειστικά στην ΕΡΤ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Γρηγόρης Δημητριάδης. Να σημειωθεί πως ο εν λόγω σχεδιασμός αφορά μόνο και χωριστά από τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και μετά την οριστικοποίηση των απαλλοτριώσεων και τη δρομολόγηση των διαγωνιστικών διαδικασιών ανοίγει ο δρόμος για σειρά έργων και παρεμβάσεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας βάσει και του master plan που έχει καταρτισθεί από το 2002.

Ο κ.Δημητριάδης μιλώντας στο σταθμό μας είχε επισημάνει πως: «Το 2019 (με δεδομένο ότι το 2020 λόγω του κορονοιού δεν ταξίδεψε όσο άλλες χρονιές ο κόσμος) πέρασαν από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας 341 χιλιάδες ταξιδιώτες και μάλιστα 317 χιλιάδες ήταν από το εξωτερικό. Αυτή τη δυναμική λοιπόν του αεροδρομίου της Καλαμάτας θα πρέπει κάπως να την αξιοποιήσουμε. Πήραμε την απόφαση να προκηρύξουμε διαγωνισμό για την ανεύρεση ενός συμβούλου που θα μας βοηθήσει να δούμε όλα τα τεχνικά, τα οικονομικά και τα νομικά χαρακτηριστικά και να μας προτείνει ακριβώς ποιο είναι το καλύτερο μοντέλο παραχώρησης, ώστε να είμαστε σε θέση να ξέρουμε όλα τα βασικά στοιχεία και να γίνει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση σε ιδιώτη επενδυτή, που θα το βοηθήσει να αναπτυχθεί σε ένα σύγχρονο αεροδρόμιο, όπως δικαιούται η Καλαμάτα». Σχετικά με τη συμμετοχή των επενδυτών ο διευθύνων σύμβουλος του υπερταμείου ανέφερε: «Ο ιδιώτης επενδυτής θα συμβάλει στα έργα που πρέπει να γίνουν στο αεροδρόμιο. Δεν έρχεται μόνο για να κάνει τον μάνατζερ, αλλά και να επενδύσει όπως έχει γίνει και στα άλλα αεροδρόμια της χώρας που έχουν ήδη συμμετοχή ιδιώτες επενδυτές και σε επίπεδο δομών και υπηρεσιών. (…)».

www.ertnews.gr

Κώστας Γαζούλης

Αφήστε μια απάντηση