ΕΚ: Παραβιάσεις των κανόνων στην μεταφορά ζωντανών ζώων από την Βουλγαρία προς την Τουρκία

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Η μαζική ροή ζωντανών ζώων μέσω των βουλγαρικοτουρκικών συνόρων είναι ένα ζήτημα που οι βουλγαρικές αρχές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν από μόνες τους, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πολύ λίγα από τα ζώα που εξάγονται προέρχονται από βουλγαρικές εκμεταλλεύσεις, τόνισε η αποστολή εννέα ευρωβουλευτών που επισκέφθηκε την Βουλγαρία τις δυο τελευταίες ημέρες προκειμένου να σχηματίσει επί τόπου άποψη για την κατάσταση.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του η επικεφαλής της επιτροπής, λουξεμβουργιανή ευρωβουλευτής Τίλλυ Μετς, η αποστολή αποτελεί το εφαλτήριο, ώστε να γίνει κατανοητό πως τα κράτη μέλη πρέπει να συντονιστούν περισσότερο και καλύτερα για τις άδειες και τους ελέγχους των μεταφορών ζωντανών ζώων, ενώ η ΕΕ χρειάζεται επικαιροποιημένους κανόνες για την προστασία αυτών των ζώων».

Η αντιπροσωπεία του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην διάρκεια της επίσκεψης της στον συνοριακό σταθμό Βουλγαρίας-Τουρκίας στο Kapitan Andreevo, μια από τις κύριες πύλες εξαγωγής ζωντανών ζώων σε τρίτες χώρες μέσω οδικού δίκτυο είχε την δυνατότητα να διαπιστώσει σε σχετική ενημέρωση, ότι κάθε χρόνο, διασχίζουν τα βουλγαρικά σύνορα προς την Τουρκία και με κατεύθυνση ανατολικά, 150.000 έως 250.000 ζώα.

Παρά τις προσπάθειες όμως των τοπικών αρχών, έγινε σαφές, ότι οι παραβιάσεις του κανονισμού 2001/05 είναι κοινές για ταξίδια που περνούν από το Kapitaan Andrevo. Η διάρκεια των μεταφορών είναι συχνά πολύ μεγάλη, τα ζώα είναι πολύ μικρά για να ταξιδέψουν με ασφάλεια, έχουν έλλειψη επαρκούς νερού ή τροφής και προβλήματα θερμικής καταπόνησης, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αντιμετωπίζει η περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες. Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε επίσης ότι οι διαθέσιμες εγκαταστάσεις ανάπαυσης δεν χρησιμοποιούνται συστηματικά

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Ερευνών για την Προστασία των Ζώων κατά τη Μεταφορά συστάθηκε τον Ιούνιο του 2020 για τη διερεύνηση φερόμενων παραβιάσεων κατά την εφαρμογή του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά και συναφών επιχειρήσεων εντός και εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών, οδικών, σιδηρόδρομων και θαλάσσιων διαδρόμων. Παράλληλα συζητείται ήδη στην ευρωπαϊκή επιτροπή με σκοπό την έγκρισή του τον Δεκέμβριο του 2021, το σχέδιο έκθεσης για τη διερεύνηση φερόμενων παραβάσεων και κακοδιοίκησης κατά την εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης με σχετικές συστάσεις.

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος

Αφήστε μια απάντηση