ΕΦΚΑ – Συντάξεις: Η διαδικασία και τα ποσά αποζημίωσης δικηγόρων και λογιστών

Στο πλαίσιο της άμεσης υλοποίησης του σχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του e-ΕΦΚΑ για επίσπευση της απονομής των συντάξεων, καθορίστηκαν με ΚΥΑ οι αποζημιώσεις των πιστοποιημένων επαγγελματιών δικηγόρων και λογιστών-φοροτεχνικών για τη σύμπραξή τους στη διαδικασία απονομής συνταξιοδοτικών παροχών από τον Φορέα.

Όπως αναφέρει ο ΕΦΚΑ: «Υπενθυμίζεται πως έχουν υποβληθεί πάνω από 3.600 αιτήσεις δικηγόρων και λογιστών, ενώ για τους 1.200 από αυτούς ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες η εκπαίδευση και πιστοποίηση τους προκειμένου να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής συντάξεων εντός του Οκτωβρίου.

Ως δικαιούχοι των αποζημιώσεων ορίζονται οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες οι οποίοι, μετά από ανάθεση έχουν εκδώσει βεβαιώσεις ή έχουν συντάξει σχέδια αποφάσεων τα οποία έχουν υποβληθεί από τους ασφαλισμένους στον e-ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, η ανάθεση γνωστοποιείται στον e-ΕΦΚΑ και λαμβάνει σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου. Επί της βεβαίωσης ή του σχεδίου απόφασης που έχει συντάξει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας και υποβάλλει ο ασφαλισμένος στον e-ΕΦΚΑ, αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της ανάθεσης. Ο e-ΕΦΚΑ ελέγχει την αντιστοιχία ανάμεσα στην υποβληθείσα βεβαίωση ή το υποβληθέν σχέδιο απόφασης και στο αντικείμενο της ανάθεσης. Εάν οι υποβληθείσες βεβαιώσεις ή σχέδια αντιστοιχούν στην ανάθεση, ο e-ΕΦΚΑ προχωρεί στην καταβολή της αντίστοιχης αποζημίωσης με ισόποση πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλώσει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας.

Αναλυτικότερα, η αποζημίωση που δικαιούται ο πιστοποιημένος επαγγελματίας για τις ανά κατηγορία πράξεις καθορίζεται σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Η σύμπραξη δικηγόρων και λογιστών αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων. Ήδη, ο ρυθμός απονομής έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, καθώς κάθε μήνα απονέμονται 20.000 συντάξεις και στόχος μέσα στους επόμενους μήνες είναι η περαιτέρω αύξηση στις 30.000 απονομές κάθε μήνα».

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος

Αφήστε μια απάντηση