Ο Μ. Σχοινάς στην ΕΡΤ: Προστασία δημόσιας υγείας με την «Ήρα» – Τι είπε για την Τουρκία (video)

Αμέριστη συμπαράσταση από τις Βρυξέλλες στο δράμα της Ιωάννας Παλιοσπύρου εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπίας, πριν προχωρήσει σε απαντήσεις για τα επίκαιρα ζητήματα της πανδημίας, του προσφυγικού αλλά και της μελλοντικής απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε απειλές όπως ο κορονοϊός, με τον νέο οργανισμό που ονομάστηκε «Ήρα».

‘Εχει αποδειχτεί στον Έβρο, όπως και στα σύνορα Λευκορωσίας- Λιθουανίας ή ακόμα και μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας ότι «κανένας γείτονας αυταρχικός ή όχι δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο μέσω της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Όσοι το προσπάθησαν απέτυχαν», τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς και σαφώς απευθυνόμενος στην Τουρκία ανέφερε:.

«Οι γείτονες μας πρέπει να καταλάβουν ότι για να κερδίσουν πρέπει να δουλέψουν μαζί με την Ευρώπη και όχι εναντίον της».

«Η Ευρώπη καλείται να συμβάλλει στην ορθολογιστική κρίση στο Αφγανιστάν, και είμαστε σε καλύτερη θέση από τότε που η Συρία εξερράγη. ‘Εχουμε ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή, έχουμε αλληλεγγύη και θα δουλέψουμε για να στηρίξουμε ότι οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν θα μείνουν σε γειτονικές χώρες και όχι στις μεγάλες πορείες που διοργανώνουν οι λαθρέμποροι ψυχών, οι διακινητές», ανέφερε στη συνέχεια.

Σχετικά με την πανδημία, είπε ότι «όσοι βιάστηκαν να κατηγορήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχουν καταλάβει ότι άσκησαν άστοχη κριτική. Η Ευρώπη είναι η πιο εμβολιασμένη ήπειρος στον κόσμο, με καλύτερα ποσοστά από τις ΗΠΑ και την Βρετανία, είπε ο κ. Σχοινάς.

«Δεν έχουμε ακόμα ξεμπλέξει αλλά έχουμε περισσότερα όπλα, καλύτερη γνώση. Είναι προετοιμασμένες οι κοινωνίες για οτιδήποτε έρθει», απάντησε σχετικά με το τέταρτο κύμα κορονοϊού.

Ενόψει της παρουσίασης του νέου Κοινοτικού Ευρωπαικού Οργανισμού, για τη βιοασφάλεια και την ενίσχυση όλων των ευρωπαϊκών και εθνικών συστημάτων υγειονομικής προστασίας ο κ. Σχοινάς τόνισε την αρχαιοελληνική ονομασία του, Ήρα και εξήγησε ότι στόχος είναι «η προετοιμασία με επιστημονικές άμυνες, πριν εμφανιστεί απειλή για τη δημόσια υγεία».

Πηγή:ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση