Πρ. Δημ. Συμβουλίου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας στο Πρώτο: Οι εργασίες για την προστασία των οικισμών από τις βροχές είναι σε εξέλιξη (audio)

Περιμένοντας τα πρωτοβρόχια στην Βόρεια Εύβοια, μεγαλώνει η ανησυχία στους κατοίκους των καμένων περιοχών, γεγονός που επιβεβαίωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας, Σταύρος Κουτσουράς.

«Είναι ιδιαίτερα δύσκολες οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε και ειδικά όταν υπάρχουν μετεωρολογικές προβλέψεις για την περιοχή μας ότι θα υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις, υπάρχει μια ανησυχία. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό και να ανασυνταχθούμε».

Έχουν ξεκινήσει κάποιες εργασίες, οι οποίες, είπε ο κ. Κουτσουράς, κινούνται σε 3 πυλώνες. Πρώτα πρέπει να προστατευτούν οι οικισμοί σε ό,τι αφορά προληπτικές εργασίες μέσα στα σχέδια πόλεως, τις τοπικές κοινότητες και τα μεγαλύτερα χωριά, ό,τι αφορά τα ρέματα στις ευρύτερες εκτός των οικισμών περιοχές και ό,τι αφορά τα πρανή των δασών που έχουν καεί. Εμπλέκονται 3 υπηρεσίες, η περιφερειακή ενότητα, ο τοπικός δήμος και το κράτος δια της δασικής υπηρεσίας σε ό,τι αφορά τα αντιδιαβρωτικά έργα στα πρανή των καμένων δασών και τα ρέματα στα οποία θα γίνουν αντιπλημμυρικά έργα. «Αυτά τρέχουν παράλληλα, ενώ υπάρχει και συνεργασία μεταξύ των τριών φορέων. Έχουμε άριστη συνεργασία μεταξύ μας».


Ερωτηθείς ο κ. Κουτσουράς, αν υπάρχουν κάτοικοι που έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, είπε πως δεν έχει φύγει κόσμος. «Ωστόσο είναι γεγονός οι περίπου 330 ζημιές σε σπίτια, από τα οποία τα 120 έχουν ολοσχερή καταστροφή. Έχουμε καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο, έχουν καεί 4.000 μελισσοκυψέλες,  έχουν καταστραφεί περίπου 90 επιχειρήσεις αγροτικές και εμπορικές. Προσπαθούμε για όλο αυτό το κομμάτι, ειδικά στους ρητινοκαλλιεργητές που έχουν καταστραφεί, η Πολιτεία να τους αποζημιώσει και εμείς προσπαθούμε αυτά τα επαγγέλματα να συνεισφέρουν, να εργαστούν σε άλλα κομμάτια, μέχρι το δάσος να είναι έτοιμο πάλι να τους δώσει πάλι παραγωγή. Υπάρχουν νομικές δυσλειτουργίες που πρέπει να λυθούν». Ο κ. Κουτσουράς, ανέφερε ειδικά ότι ήδη ο κ. Μπένος έχει συζητήσει με όλους τους φορείς, σε συσκέψεις που και ο ίδιος ήταν παρών και τα προβλήματα μεταφέρθηκαν στην επίσημη πολιτεία. «Υπάρχει ένας μηχανισμός που πιστεύω πως θα τους στηρίξει», είπε χαρακτηριστικά.

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου
image}

Αφήστε μια απάντηση