Δ. Κοντοπίδης: «Παλεύουμε να πάρουν το φάρμακο όλοι οι ασθενείς με κυστική ίνωση» – Το ευρωπαϊκό βραβείο και ο συνεχής αγώνας (video)

Στο νόημα της πράξης του να αρνηθεί να μεταμοσχευθεί ρισκάροντας τη ζωή του, αλλά και στο τι ακριβώς σημαίνει η βράβευσή του από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα αναπνευστικά νοσήματα αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κοντοπίδης, επίτιμος πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ινωσης και αντιπρόεδρος του αντίστοιχου ευρωπαϊκού CF Europe, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

«Δόθηκε μια τιμητική διάκριση – βραβεύθηκα. Το σημαντικό είναι ο λόγος που βραβεύθηκα, και έχει μεγάλη αξία για το κίνημα των ασθενών ευρύτερα» επισήμανε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Κοντοπίδης, έκοψε το προσωπικό του «αλεξίπτωτο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αρνούμενος τον μέχρι τότε μονόδρομο επιβίωσης, τη μεταμόσχευση πνευμόνων στην Αυστρία, την οποία περίμενε για δύο χρόνια.

«Εκλεισα το τηλέφωνo και πάγωσα, τώρα, λέω, έχεις πηδήξει στο κενό. Αλλά δεν υπήρχε άλλος τρόπος, και αν κάποιος μπορούσε να κάνει κάτι ήμουν εγώ. Επειτα, ήθελα να είμαι συνεπής με αυτά που πρεσβεύω και για τα οποία αγωνίζομαι, και είχε έρθει η ώρα να το αποδείξω, η στιγμή της αλήθειας. Εγώ είχα το αλεξίπτωτο της μεταμόσχευσης, αλλά ήμουν ο τελευταίος στη λίστα της Αυστρίας. Για τους υπόλοιπους ασθενείς δεν υπήρχε τρόπος σωτηρίας, μιας και μόλις άρχιζε το ελληνικό πρόγραμμα μεταμόσχευσης και δεν υπήρχαν μοσχεύματα», είπε ακόμη.

«Ένας Ευρωπαϊκός Οργανισμός βραβεύει πρώτη φορά ασθενή και μάλιστα βραβεύει μια παράδοξη πράξη, την άρνηση μεταμόσχευσης, που την αντιλαμβάνεται ως μια της διεκδίκηση ζωής» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση