Πώς θα καλυφθούν οι αυξήσεις στο ρεύμα – Τι αλλάζει στον φόρο γονικών παροχών (video)

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στοχευμένες παρεμβάσεις για την απορρόφηση του εισαγόμενου πληθωρισμού που φουσκώνει τις τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης και την ηλεκτρική ενέργεια. Το 80% των ανατιμήσεων στα τιμολόγια ρεύματος θα καλυφθεί από το κράτος και η ελάφρυνση αφορά όλους τους καταναλωτές.

Με την κρατική επιδότηση, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα καλυφθεί το 80% των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για όλους τους καταναλωτές, όποιον πάροχο κι αν χρησιμοποιούν.

Η επιδότηση θα εμφανίζεται αυτόματα στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά αν χρειαστεί θα επεκταθεί και στο 2022.

Πιο ευνοημένοι οι πελάτες της ΔΕΗ, αφού εκτός από την επιδότηση, έχουν από τις 5 Αυγούστου και έκπτωση 30%, με αποτέλεσμα εξαλείφονται σχεδόν οι ανατιμήσεις που θα προέκυπταν από την αύξηση της τιμής της χονδρικής.

Έτσι ένας πελάτης της ΔΕΗ με μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατώρες, θα δει αύξηση 1,69 ευρώ το μήνα.

Για 600 κιλοβατώρες η επιβάρυνση θα είναι σχεδόν 2 ευρώ (1,97), ενώ χωρίς την έκπτωση της ΔΕΗ και την επιδότηση, ο καταναλωτής θα έπρεπε να πληρώσει επιπλέον 43 ευρώ.

Για τις επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος θα διατεθούν 150 εκ ευρώ, μέσω του νέου ειδικού ταμείου ενεργειακής μετάβασης.

Κατά 20% θα αυξηθεί και το επίδομα θέρμανσης που θα ξεκινήσει να καταβάλλεται το Δεκέμβριο.

Εξαγγελίες ΔΕΘ: Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών και δωρεών

Βαθιά ανάσα στους γονείς που θέλουν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους στα παιδιά τους δίνει η ανακοίνωση της κατάργησης του φόρου για γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ.

Έστω ότι γονιός μεταβιβάζει στο παιδί του α΄ κατοικία αξίας 600.000 ευρώ ο  φόρος γονικής παροχής σήμερα είναι 6.500 € ενώ από  1η Οκτωβρίου: 0 €.

Κούρεμα έως και 75% μπορούν να «κερδίσουν όσες επιχειρήσεις έχουν ενισχυθεί μέσω όλων των κύκλων Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανάλογα με την πτώση του τζίρου και εφόσον έχουν τηρήσει τη ρήτρα διατήρησης του προσωπικού. Έτσι μπορούν να πετύχουν μείωση στο ποσό που θα επιστρέψουν :

* 50% για όλες τις επιχειρήσεις

* 66% όσες καταγράφουν μείωση εσόδων 30%-70% και ζημιές προ φόρων το 2020

* 75% εφόσον έχουν μείωση εσόδων άνω του 70% και ζημίες προ φόρων το 2020

* περαιτέρω έκπτωση 15% εφόσον καταβάλλουν το ποσό εφάπαξ πριν το τέλος του 2021.

Ξενοδοχείο με τζίρο 2019 950.000 €,

* κλειστό το 2020

* ζημιές 2020 : 180.000€

* ενίσχυση μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής : 300.000 ευρώ.

* έκπτωση ποσού επιστροφής : 75%

* θα επιστρέψει : 75.000 €

Επιπλέον μείωση στον φόρο εισοδήματος έως και 2.200 το χρόνο θα μπορούν να κερδίσουν όσοι επιλέγουν να πληρώσουν με ηλεκτρονικό χρήμα δικηγόρους, αρχιτέκτονες, υδραυλικούς, φωτογράφους και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών.

Επιπλέον, τα έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, εφόσον πληρώνονται με ηλεκτρονικά μέσα, θα υπολογίζονται εις διπλούν.

To 2022 έρχεται και το «Πρώτο Ένσημο» για νέους 18 έως 29 ετών, χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία. Όσοι προσληφθούν με πλήρη απασχόληση θα λαμβάνουν για 6 μήνες : 1.200 € εκ των οποίων

– 600 € ο εργαζόμενος (επιπλέον του μισθού)

– 600 € θα λαμβάνει ο εργοδότης

Για εργασία μερικής απασχόλησης θα δίνεται το ήμισυ του ποσού δηλαδή 600 ευρώ.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ραλλού Αλεξοπούλου, μια εβδομάδα διευκρινήσεων ξεκινά προκειμένου τα αρμόδια υπουργεία να εξειδικεύσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Στο σκέλος του ΕΝΦΙΑ, έρχονται σημαντικές αλλαγές  το 2022 καθώς η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών (επέκταση σε 3.500 περιοχές) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν αλλάζει το ποσό που θα εισπράττεται (2,5 δισ. ευρώ) οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στην εφαρμογή ριζικών αλλαγών ώστε οι περισσότεροι ιδιοκτήτες να πληρώνουν λιγότερα.

ΕΝΦΙΑ 2022

* συμπληρωματικός φόρος (επιβάλλεται σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 250.000 € και εισπράττονται κάθε χρόνο περίπου 600 εκατ. ευρώ από φυσικά και νομικά πρόσωπα)
– ενσωματώνεται στον κύριο
* δημιουργία νέας προοδευτικής κλίμακας
– ελάφρυνση σε ακίνητα χαμηλής αξίας
– επιβάρυνση σε ακίνητα ακριβών περιοχών

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν, Ραλλού Αλεξοπούλου

 

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση