Σαρωτικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα για τα πλαστά πιστοποιητικά (video)

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού. Η εισαγγελική έρευνα στρέφεται προς πάσα κατεύθυνση, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να στέλνει σαφές μήνυμα μέσω της ΕΡΤ, λέγοντας ότι θα απολυθούν όσοι παραπεμφθούν σε Πειθαρχικό Συμβούλιο και αποδειχθεί ότι έχουν διαπράξει όσα κατηγορούνται.

Μηχανισμός μαϊμού – βεβαιώσεων για διαγνωστικά τεστ είχε στηθεί στη Δράμα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες ιδιωτικά μικροβιολογικά κέντρα χορηγούσαν πλαστά θετικά διαγνωστικά τεστ σε υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς και δημοτικούς υπαλλήλους ώστε να δηλώνονται ως νοσούντες και να παίρνουν πιστοποιητικό νόσησης.

Το κόστος ήταν από 10 έως 50 ευρώ. Με εντολή εισαγγελέα ξεκίνησε πρoκαταρκτική εξέταση των μελών του Ιατρικού Συλλόγου.

Η δράση του κυκλώματος πλαστών πιστοποιητικών νόσησης στη Δράμα φαίνεται πως ξεκίνησε τους τελευταίους 2 μήνες.

Ο Γιώργος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, αναφέρει ότι: «Ενημερώνομαι από συναδέλφους μικροβιολόγους ότι τους πήραν κάποιοι πολίτες της Δράμας και ζητούσαν rapid test θετικό με 5 ευρώ».

Στην Καβάλα, οι γιατροί του νοσοκομείου αποφάσισαν να υποβάλλουν σε έλεγχο αντισωμάτων 18 υγειονομικούς που παρουσίασαν πιστοποιητικά νόσησης τους τελευταίους 6 μήνες.

Ο Ευάγγελος Καμπουρίδης, διευθυντής της Νευροχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Καβάλας, δηλώνει: «Προβήκαμε σε αυτή τη διερεύνηση γιατί υπήρχαν πολλές φήμες στα ΜΜΕ».

Οι σαρωτικοί έλεγχοι έχουν απλωθεί σε όλη τη χώρα. Μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ελέγχεται για τέσσερις περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών αλλά και γιατί η νοσηλευτήρια με τα πλαστά πιστοποιητικά στον Παλαμά Καρδίτσας εργαζόταν παλιότερα στο συγκεκριμένο μεγάλο νοσοκομείο. Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτίμησε ότι μετά την έκταση που πήρε το φαινόμενο δεν θα έχουμε νέες περιπτώσεις διακίνησης πλαστών πιστοποιητικών, ενώ τόνισε ότι μετά την ψήφιση της υποχρεωτικότητας πρέπει να εξαντληθεί ο έλεγχος. Συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης είπε πως: «Παντού θα κάνουμε ελέγχους για να δούμε τι έχει συμβεί. Δημιουργούμε μια αυστηροποίηση του πλαισίου, όταν είναι εξοντωτικό το πλαίσιο θα το σκεφτεί σοβαρά οποιοσδήποτε υπάλληλος».

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο γιατρός στο Μεσολόγγι, που επιχείρησε να παρουσιάσει θετικό δείγμα ενός ασθενή ως δικό του.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, επισημαίνει: «Θα υπάρξουν οι νομικές κυρώσεις και θα είμαστε άτεγκτοι γιατί πραγματικά όλοι πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες αλλά ειδικά οι υγειονομικοί θεωρούμε ότι είναι αυτοί που κατεξοχήν πρέπει να τους έχουμε εμπιστοσύνη».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ οι ύποπτες περιπτώσεις στα νοσοκομεία μπορεί να είναι έως και 200, με τον πρόεδρό της Μιχάλη Γιαννάκο να αναφέρει ότι: «Αυτοί που υποπτευόμαστε να κάνουν τεστ αντισωμάτων και αν δεν έχουν αντισώματα να απολύονται».

Βαρύτατες θα είναι οι κυρώσεις με ανοιχτό το ενδεχόμενο και της απόλυσης, και των ποινικών διώξεων ανάλογα με τη σοβαρότητα των περιστατικών.

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Οι αναρτήσεις που αποκαλύπτει η ΕΡΤ βρίσκονται στο σκοτεινό διαδίκτυο. Επιτήδειοι και χάκερ ισχυρίζονται ότι πουλάνε ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, που περνούν απαρατήρητα στους ελέγχους. Όπως λένε, τα αποστέλλουν μέσω e-mail, ενώ ο κάτοχός τους μπορεί να τα επιδείξει με το κινητό του όπου χρειαστεί.

Ανάμεσα στις χώρες για τις οποίες ισχυρίζονται ότι διαθέτουν πιστοποιητικά είναι και η Ελλάδα. Ο ενδιαφερόμενος καλείται να συμπληρώσει τα στοιχεία του σε ειδική φόρμα και να τα αποστείλει στη σχετική σελίδα.

Η Κέλλυ Ιωάννου, υποψήφια διδάκτωρ ψηφιακής εγκληματολογίας, διευθύντρια του ινστιτούτου CSI, τονίζει πως: «Όχι μόνο είναι αλήθεια αλλά είναι κάτι που το αναμέναμε εμείς που ασχολούμαστε με την κυβερνοασφάλεια ότι θα γίνει.

Το είχαμε δει στο εξωτερικό, έχουμε κλήσεις και καταγγελίες στο ινστιτούτο που πιστοποιούν ότι το φαινόμενο αυτό έχει έρθει και στην Ελλάδα. Όταν εσύ ή εγώ έχουμε βγάλει ένα πιστοποιητικό και πάει ο καθένας και το αναρτά στα social media τότε λύνεις τα χέρια στο κυβερνοαπατεώνα.

Παίρνει τη φωτογραφία σου αλλάζει το ονοματεπώνυμο κρατάει το QR σου το οποίο είναι γνήσιο. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους φαινόμενα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα καταγεγραμμένο περιστατικό πώλησης πιστοποιητικού μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα. Εάν στους ελέγχους ζητείται η ταυτότητα του κατόχου, τότε δε μπορεί κανείς να ξεγελάσει τις Αρχές».

Το εντυπωσιακό είναι ότι στα σχόλια υπάρχουν αναρτήσεις από άτομα που ισχυρίζονται ότι αγόρασαν τα πλαστά πιστοποιητικά και τα χρησιμοποίησαν στη χώρα μας.

Στελέχη της Αστυνομίας υπογραμμίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι πωλητές στο σκοτεινό διαδίκτυο πληρώνονται χωρίς να παραδώσουν το προϊόν που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Τασούλα Κρητικού

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος

Αφήστε μια απάντηση