M. Ασλάνογλου στο Πρώτο: Με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας να έχει διπλασιαστεί, μεγάλο μέρος του θα περάσει στον καταναλωτή (audio)

Δυσάρεστα τα νέα για τα τους καταναλωτές σε σχέση με το κόστος της ενέργειας που θα αποτυπωθεί και στους λογαριασμούς ρεύματος και αυτό λαμβάνοντας υπόψη τους λόγους της αύξησης του κόστους. «Κυρίως την τιμή του φυσικού αερίου και την τιμή των ρύπων, ενός μηχανισμού που εφαρμόζεται στην Ε.Ε. και σχετίζεται με την ενεργειακή μετάβαση, δηλαδή τα δικαιώματα εκπομπών του άνθρακα που βρίσκονται σε σύγκλιση με τις τιμές του φυσικού αερίου», εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» 91,6 και 105,8 με την Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα, ο γενικός διευθυντής ελληνικού συνδέσμου προμηθευτών ενέργειας, Mίλτος Ασλάνογλου.

Οι λόγοι αύξησης του φυσικού αερίου, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ο βαρύς χειμώνας που προηγήθηκε και οδήγησε σε μια μεγάλη ζήτηση στην διάρκεια του καλοκαιριού να αποθηκευτεί φυσικό αέριο για τον ερχόμενο χειμώνα, κάτι που ήταν δύσκολο, καθώς και το ότι καλοκαίρι είχαμε αυξημένη ζήτηση, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των συνθηκών καύσωνα σε περιοχές όλου του κόσμου. Βρισκόμαστε, λοιπόν, τώρα σε μια συγκυρία όπου η ζήτηση είναι πολύ αυξημένη και ταυτόχρονα υπάρχει και η ανάγκη προετοιμασίας για τον χειμώνα.

Θα μετακυλιστεί το κόστος αυτό στον καταναλωτή; Δυστυχώς, υπάρχει πολύ μικρή δυνατότητα απορρόφησης των αυξήσεων από τους παρόχους, εκτιμά ο κ. Ασλάνογλου, γιατί το βασικό σημείο κόστους, δηλαδή η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρική αγορά, έχει αυξηθεί. Η κάθε εταιρεία θα ακολουθήσει την δική της πολιτική, αλλά οι τιμές τον χειμώνα για να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια από το φυσικό αέριο ήταν περίπου στα 60€-65€ και αυτή την στιγμή είναι στα 120€ με 130€. Αυτές είναι οι ονομαστικές τιμές. «Η βασική τιμή έχει επί της πράξης διπλασιαστεί και πολύ σημαντικό μέρος αυτού του κόστους θα περάσει και στην κατανάλωση».

Όσο αφορά το σκέλος του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος, περιλαμβάνει διάφορες χρεώσεις, το σημαντικότερο είναι του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά υπάρχουν και άλλα στοιχεία όπου θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις. «Σε κάποια τέλη, σε ένα μέρος των οποίων θα μπορούσε να εισφέρει το κεντρικό ταμείο για να μετριαστεί κάπως η αύξηση. Θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες εκτιμήσεις για το τι θα συμβεί σε αυτούς τους λογαριασμούς, γιατί έχουμε κάποια σημεία μείωσης, όπως στο τέλος των ΑΠΕ, λόγω της διασύνδεσης των νησιών».


Όσο αφορά στα τιμολόγια και το ερώτημα κατά πόσο θα παγιωθούν οι αυξήσεις, η απάντηση είναι πως αυτά προσαρμόζονται στις τιμές της χονδρικής, οπότε αυτομάτως η λιανική θα πάει προς τα κάτω, όταν μειωθεί η τιμή του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Απλώς η αύξηση του φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο δεν φαίνεται να έχει μόνο πρόσκαιρα χαρακτηριστικά. «Ένας λόγος αύξησής του, είναι και οι εκτιμήσεις που υπάρχουν προς το μέλλον, σε αυτό που λέμε ενεργειακή μετάβαση, όπου υπάρχει μεγάλο κύμα επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές και σε νέες τεχνολογίες και υπάρχει αντίστοιχα και ένα φρενάρισμα στις επενδύσεις που γίνονται στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να δημιουργούν συνθήκες μικρότερης παραγωγής, οπότε σε περιβάλλον αυξημένης ζήτησης, πάντα θα έχουμε αυξητικές τάσεις στην τιμή του».

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου
image}

Αφήστε μια απάντηση