Λαϊκό προσκύνημα στον οικουμενικό δημιουργό με συγκίνηση και λουλούδια (video)

Άνθρωποι κάθε γενιάς, σιγοψιθυρίζοντας τις επιτυχίες του, είπαν το δικό τους «αντίο» στον Μίκη Θεοδωράκη. Ξεχωριστή στιγμή η παρουσία του Κώστα Γαβρά και του Βασίλη Βασιλικού στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, όπου αποχαιρέτησαν, εμφανώς συγκινημένοι, τον συνθέτη του «Ζήτα».

Κόσμος πολύς, αλλά παντού σιωπή. Βλέμματα θλιμμένα, πρόσωπα συγκινημένα, στο ύστατο χαίρε του μεγάλου μας Μίκη Θεοδωράκη.

Γεννήθηκαν σχεδόν 80 χρόνια μετά τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά γνωρίζουν το έργο του και σπεύδουν να τον τιμήσουν. Στο λαϊκό προσκύνημα η νέα γενιά ξεχωρίζει.

Γονείς μαζί με τα παιδιά τους, φοιτητές, άνθρωποι από κάθε γωνιά της χώρας, τουρίστες, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα. Όλη η οικουμένη αποχαιρετά τον εμβληματικό δημιουργό.

Στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου και οι καλλιτεχνικοί συνοδοιπόροι του. Ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Κώστας Γαβράς, ο Βασίλης Βασιλικός και πολλοί ακόμη.

Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, τόνισε: «Ο Μίκης θα ναι για πάντα εδώ».

Ο Βασίλης Βασιλικός δήλωσε: «Σπουδαίος μουσικοσυνθέτης και αγωνιστής».

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Λουκάς Χριστοφόρου, επισήμανε: «Φωτισμένος καλλιτέχνης και εξαίρετος διανοητής».

Την Πέμπτη το πρωί η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Χανίων, στη μία το μεσημέρι θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία στον Άγιο Νικόλαο στο Γαλατά Χανίων και αμέσως μετά η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα περάσει για πάντα στην αγκαλιά της κρητικής γης.

Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδράκης, δήλωσε: «Θα φανούμε αντάξιοι της τιμής, ηθικής υποχρέωσης και της αποστολή που έχουμε να τιμήσουμε το μεγάλο Έλληνα».

Το δημόσιο προσκύνημα ολοκληρώνεται την Τετάρτη στις 2 το μεσημέρι.

Στη Μητρόπολη Αθηνών, πολίτες έσπευσαν να αφήσουν ένα λουλούδι προς τιμήν του σπουδαίου δημιουργού. Το απόγευμα σημειώθηκε ένταση μεταξύ πολιτών, που περίμεναν να αποτίσουν φόρο τιμής, και αστυνομικών.

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΤΑ.ΣΥ. (Σταθερές Συγκοινωνίες) σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, αύριο, Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα που η Αττική γη αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη, τιμούν τη μνήμη του με ένα σεμνό μουσικό αντίο, στις 12 το μεσημέρι, στο σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα».

Στην καρδιά της πόλης, στο σταυροδρόμι των καθημερινών διαδρομών μας, δύο έμπειροι μουσικοί, ο συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη, γνωστός πιανίστας και τραγουδιστής, Βαγγέλης Μπόντας και ο αναγνωρισμένος τσελίστας, Δημήτρης Γούζιος ερμηνεύουν, μεταξύ άλλων, τα χιλιοτραγουδισμένα: Αγάπη μου, Όμορφη πόλη, Μαργαρίτα μαγιοπούλα, Άρνηση και Νύχτα Μαγικιά.

Μια πρωτοβουλία της ΣΤΑ.ΣΥ. που προσφέρεται από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Ένα κάλεσμα στον κόσμο να σιγοψιθυρίσει το αντίο που ταιριάζει στον Μίκη Θεοδωράκη της ζωής και του θρύλου.

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Χαρά Γιαννοπούλου, Ηλίας Κούκος, Μαίρη Σκανδάλη, Κατερίνα Πολύζου

Πηγή: ΕΡΤ

 

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση