Συνάντηση Ν. Δένδια με Αμερικανούς γερουσιαστές Κρις Μέρφι και Τζον Όσοφ

Τις προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικων Νίκος Δένδιας με τους Αμερικανούς γερουσιαστές Κρις Μέρφι και Τζον Όσοφ, υπό το φως της πρόσφατης επίσκεψης του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, καθώς και η προσεχής μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκε η επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον που αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων εβδομάδων και να λειτουργήσει ακόμα πιο ενισχυτικά για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να ταξιδέψει εκτός απροόπτου στις ΗΠΑ εντός του Οκτωβρίου.

Πέραν της Συμφωνίας, ο κ. Δένδιας και οι κ.κ. Μέρφι και Όσοφ συζήτησαν ενδελεχώς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, τις προοπτικές που διανοίγονται στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και τα ενεργειακά ζητήματα με απώτερο στόχο τη μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.


Ο κ. Δένδιας ξενάγησε τους δύο γερουσιαστές στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στάθηκε μπροστά από την ιστορική φωτογραφία που απεικονίζει τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ, ανήμερα των Χριστουγέννων του 1944 κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών.

Ο κ. Δένδιας στη συνέχεια είχε συνάντηση με την Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα ελ Μανγκούς, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Λιβύη και την ελληνική στήριξη.

Οι δύο Αμερικανοί γερουσιαστές κ.κ. Μέρφι και Όσοφ συναντώνται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση