ΗΠΑ: Έφηβος αγόρασε σε παζάρι μεταχειρισμένων σετ Leica M για 15 δολάρια

Πριν από ένα μήνα περίπου, ο 16χρονος Τάιλερ B. από το Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, τριγυρνούσε στο παζάρι της τοπικής εκκλησίας μαζί με έναν φίλο του, ψάχνοντας μεταχειρισμένα ρολόγια και φωτογραφικές μηχανές.

«Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με τη φωτογραφία, αλλά δεν είχα την κατάλληλη φωτογραφική μηχανή και έτσι σκέφτηκα να προσπαθήσω να βρω μία σε ένα παζάρι», δήλωσε ο  Τάιλερ.

Σε έναν πάγκο, ο Τάιλερ βρήκε «πολλά vintage πράγματα, όπως παλιά πιάτα και ένα σωρό τυχαία πράγματα που θα είχε ένας ηλικιωμένος». Καθώς έψαχνε, το μάτι του έπεσε σε μια Kodak 35, η οποία έκανε μόλις 3 δολάρια και αποφάσισε να την αγοράσει. Δίπλα στην Kodak υπήρχε και μια άλλη φωτογραφική μηχανή την μάρκα της οποίας δεν γνώριζε. Ο Τάιλερ είπε ότι του φάνηκε «φανταχτερή» και δίστασε να την αγοράσει καθώς σκόπευε να φύγει για διακοπές. Στη συνέχεια συνάντησε και πάλι τον φίλο του, του έδειξε την Kodak και του μίλησε και για την άλλη φωτογραφική μηχανή που είχε δει.

«Δεν θα είχα πάει ποτέ πίσω να πάρω τη Leica αν δεν είχα σταματήσει και δεν είχα μιλήσει με τον φίλο μου, ο οποίος είπε ότι ήταν μια πολύ καλή φωτογραφική μηχανή», πρόσθεσε.

Καθώς δεν είχε άλλα χαρτονομίσματα του ενός δολαρίου και δεν γνώριζε πραγματικά την αξία αυτού που διαπραγματευόταν, ο Τάιλερ πήγε στον πάγκο όπου πουλιόταν η κάμερα και ρώτησε την πωλήτρια αν θα δεχόταν «15 δολάρια για τους δύο φακούς, τη φωτογραφική μηχανή με τη θήκη και έναν άλλο φακό και το κάλυμμα του φακού».

Η πωλήτρια δέχθηκε.

(Petapixel)

«Είναι αρκετά αστείο, αλλά γύρισα σπίτι και η μητέρα μου θύμωσε που αγόρασα δύο φωτογραφικές μηχανές», είπε ο Τάιλερ. «Ακόμα δεν πιστεύει ότι αξίζει τόσα πολλά».

Ο Τάιλερ άφησε την Leica σπίτι και πήγε διακοπές όπως είχε προγραμματίσει, χωρίς ακόμα να γνωρίζει τι πραγματικά είχε αγοράσει. Μετά τις διακοπές, έγινε μέλος μιας δημοφιλούς ομάδας φωτογραφικών μηχανών Leica στο Facebook και έκανε την πρώτη του ανάρτηση με μια φωτογραφία του αποκτήματός του.

«Μπορεί κάποιος να μου δώσει περισσότερες πληροφορίες για μια Leica M4; Συγγνώμη αν αυτό είναι το λάθος γκρουπ, μόλις πήρα μία για 10 δολάρια σε ένα παζάρι και θέλω να ξέρω αν είναι καλή. Λυπάμαι που η φωτογραφία είναι τραβηγμένη με iPhone», έγραψε.

Τα μέλη του γκρουπ δεν μπορούσαν να πιστέψουν την ανάρτηση. Ο Τάιλερ τους εξέπληξε ακόμη περισσότερο προσθέτοντας ότι πήρε δύο επιπλέον φακούς για 5 δολάρια. Παρά την προφανή ζήλια και δυσπιστία, οι άνθρωποι έσπευσαν να προσφέρουν φιλικές συμβουλές.

«Αυτό είναι τρελό. Τραβήξτε μερικές φωτογραφίες και ελέγξτε τις ταχύτητες κλείστρου και τυχόν διαρροές φωτός, βεβαιωθείτε ότι το patch του rangefinder λειτουργεί», απάντησε ένα μέλος.

«Πηγαίνετέ την σε έναν ειδικό της Leica και κάντε της καθαρισμό, λίπανση και ρύθμιση (CLA)», ανέφερε ένας άλλος. «Τους φακούς επίσης. Αυτό θα σας κοστίσει κάποια χρήματα, αλλά η φωτογραφική μηχανή θα αντέξει περισσότερο από εσάς και όλους μας».

Κάποιοι είπαν ότι πρέπει να επιστρέψει και να δώσει στην πωλήτρια περισσότερα χρήματα.

(Petapixel)

«Ειλικρινά θέλω να το κάνω αυτό, καθώς δεν είχα ιδέα τι ήταν. Απλά ήθελα να ασχοληθώ με τη φωτογραφία και ο φίλος μου είπε ότι αυτή ήταν μια καλή μάρκα».

Όπως αποδείχθηκε, ο Τάιλερ είναι τώρα ο περήφανος ιδιοκτήτης μιας χρωμιωμένης Leica M4 1968/69, με φακούς 35mm f/2 Summicron, 50mm f/2 Summicron και 9cm f/4 Elmar, καθώς και ένα αυθεντικό κάλυμμα φακού Leica ITDOO, μετρητή Leica και δερμάτινες θήκες φακών και φωτογραφικής μηχανής. Το ίδιο το σώμα της M4 πωλείται σήμερα στο eBay για περίπου 3.000 δολάρια, ο φακός 35mm Summicron για 2.500 δολάρια, ο φακός 50mm Summicron για 1.500 δολάρια και περίπου 100 δολάρια ο φακός 9cm Elmar και το κάλυμμα ITDOO.

Συνολική αξία: 7.200+ δολάρια.

Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Τάιλερ τώρα που γνωρίζει την αξία της φωτογραφικής μηχανής;

«Μπορεί να της κάνω CLA, όπως μου πρότειναν κάποιοι. Η συζήτηση για τις Leica με βοήθησε πολύ», είπε. «Σκέφτομαι ότι θα δώσω στην εκκλησία ή σε όποιον άλλον ανήκε, μερικά χρήματα ακόμα, καθώς αυτό είναι το σωστό», προσθεσε ο Τάιλερ.

ΠΗΓΗ: Petapixel

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη