Δ. Μπάσης στο Πρώτο: Η Ελλάδα θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχε ο Μίκης (audio)

Είχε την τύχη και την ευλογία να γνωρίσει την τεράστια προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη, είπε ο Δημήτρης Μπάσης στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Έχουμε και λέμε» με τον Στέλιο Βραδέλη και να συνεργαστεί μαζί του, να πορευθεί με την λαϊκή ορχήστρα του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

«Πριν 22 χρόνια που τον γνώρισα και ήμουν πιτσιρικάς, έτρεμα μπροστά του. Όμως εκείνος ήταν ένας απλός και πολύ προσιτός που είχε μια απίστευτη γλύκα, τα ήθελε όλα στην εντέλεια, αλλά με μια ηρεμία, μια γλυκύτατα. Όταν μπήκαμε στο στούντιο να γράψουμε το τραγούδι του Μίκη, «το τραγούδι του νεκρού αδελφού» και είχα το άγχος ότι θα αναμετρηθώ με τον πρώτο εκτελεστή, τον τεράστιο Γρηγόρη Μπιθικώτση, βλέποντάς με, με ηρέμησε με μια γλυκύτητα, με περιέθαλψε με πολλή αγάπη και μου είπε « Χαλάρωσε μικρέ, ξέρω τι μπορείς να κάνεις, τραγούδα εσύ και εγώ θα πάρω από την ψυχή σου τα καλύτερά σου κομμάτια».

Πέρα από το ότι έγραφε μέχρι τελευταία στιγμή, ανέφερε ο Δημήτρης Μπάσης, αυτό που δεν ξέρει ο κόσμος είναι ότι παρότι τα τελευταία χρόνια δεν μπορούσε να έρθει στις συναυλίες, ήταν πάντα παρών. Είχε δώσει εντολή στον ηχολήπτη του να ηχογραφεί την κάθε συναυλία και πού είχε δοθεί και τις άκουγε σε cd για να μας στείλει τις παρατηρήσεις ή τα συγχαρητήριά του. «Ήταν σαν να ήταν μαζί μας, ακόμα και αν δεν καθόταν από κάτω γιατί ξέραμε ότι την επόμενη ημέρα θα ακούσει την συναυλία. Συμμετείχε και στην δομή ενός προγράμματος, σε όλα ήταν παρών».


«Ο Μίκης είναι ανεξάντλητος. Την Δραπετσώνα, την εμπνεύστηκε ενώ οδηγούσε και για να μην ξεχάσει τις νότες τις έγραψε πάνω σε ένα πακέτο τσιγάρα και μετά πήγε και ολοκλήρωσε το τραγούδι. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας και ένα παγκόσμιο σύμβολο. Η Ελλάδα θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχε ο Μίκης», είπε καταλήγοντας ο κ. Μπάσης.

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου
image}

Αφήστε μια απάντηση