Ο Μ. Θεοδωράκης του κινηματογράφου – Μελωδίες & συνθέσεις στην τέχνη της εικόνας (video)

Ήταν το 1969 όταν ο Μίκης Θεοδωράκης συνέθεσε την πιο διάσημη ελληνική μουσική της υφηλίου, για την ταινία του Κακογιάννη «Ζορμπάς». Το εμβληματικό συρτάκι του έμελλε να αποτελέσει συνώνυμο της ελληνικότητας. Ο μεγάλος συνθέτης συνεργάστηκε στενά και με τους Κώστα Γαβρά και Ζυλ Ντασέν, ενώ άφησε ανεξίτηλο το μουσικό του χρώμα στην ταινία «Σέρπικο» του Σίντνεϊ Λουμέτ, με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο.

Ο κινηματογραφικός Μίκης Θεοδωράκης βρήκε τη χρυσή τομή που ελάχιστοι συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής έχουν κατορθώσει… Κατάφερε και να ξεχωρίζει η μουσική του χωρίς να υποβιβάζει την οπτική σύνθεση, και να καταγράφονται στη μνήμη των θεατών οι μελωδίες του.

Η μακροχρόνια συνεργασία του με τον Κώστα Γαβρά μαρτυρεί το μέτρο και το ταλέντο του. Από το «Ζ» έως την «Κατάσταση Πολιορκίας», οι συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη χάρισαν επικά ακούσματα στην τέχνη της εικόνας. Ο μύθος θέλει ο σημαντικός σκηνοθέτης να εμπνεύστηκε στο μοντάζ του «Ζ» από παλαιότερες δουλειές του Μ. Θεοδωράκη, τις οποίες ακόμα και όταν έπαιζε τις μελωδίες αντίστροφα στο nagra παρήγαγαν εξίσου σημαντικές συνθέσεις.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης συνεργάστηκε με τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη στην επική τριλογία του όπου το αρχαίο δράμα συναντά τον παγκόσμιο πολιτισμό. «Ηλέκτρα», «Τρωάδες», «Ιφιγένεια»… όπως και η εμβληματική μουσική για τον «Ζορμπά», ένα άκουσμα που παγκοσμίως θυμίζει Ελλάδα.

Ο Ζυλ Ντασέν σε αρκετές ταινίες συνεργάστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη, αξεπέραστες είναι όμως οι μελωδίες και τα τραγούδια που έγραψε ο μεγάλος συνθέτης για την κινηματογραφική μεταφορά της «Φαίδρας», με τη Μελίνα Μερκούρη στον ομώνυμο ρόλο.

Την προηγούμενη χρονιά στις μεγάλες οθόνες έκανε πρεμιέρα η διεθνής παραγωγή «Μια Σφαίρα στην Καρδιά», που παρέμενε απρόβλητη για πολλά χρόνια, με τη Τζένη Καρέζη να ερμηνεύει στη γαλλόφωνη ταινία του, ελληνικά τραγούδια, με πάθος και καρδιά.

Η μεγαλύτερη παγκόσμια επιτυχία του σε διεθνή παραγωγή ήταν όμως η μουσική σύνθεση για το «Σέρπικο», ταινία που απογειώνει η ερμηνεία του Αλ Πατσίνο. Ο Νίκος Κούνδουρος τον σκηνοθέτησε επί το έργο στα τραγούδια της Φωτιάς, ο Αστέρης Κούτουλας σκηνοθέτησε και τον ενσωμάτωσε στα ντοκιμαντέρ του που παραμένουν εμπνευσμένα από το έργο του.

Η τελευταία μουσική σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη έγινε για την ταινία του Άνθιμου Ανανιάδη με τίτλο «The Greek Job».

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr