Αλλάζουν τα πρωτόκολλα στα σχολεία – Δεν θα υπάρξει οριζόντιο κλείσιμο με μεμονωμένο κρούσμα (video)

Δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν τα σχολεία η κυβέρνηση επεξεργάζεται πυρετωδώς το πρωτόκολλο λειτουργίας τους. Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι όταν εντοπίζεται κρούσμα σε τάξη δεν θα κλείνει το τμήμα αλλά θα ξεκινά αυξημένο εργαστηριακό testing στην τάξη ενώ επανέλαβε ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι να λειτουργήσουν δια ζώσης όλες οι εκπαιδευτικές δομές.

Απόλυτη προτεραιότητα για το υπουργείο παιδείας είναι η δια ζώσης εκπαίδευση. Δεν θα υπάρξει οριζόντιο κλείσιμο σχολικής μονάδας ή τμημάτων σε περίπτωση θετικού κρούσματος, αλλά μόνο συρροής.

«Φεύγουμε από τη λογική του κλεισίματος τμήματος και πάμε σε λογική που όπου υπάρχει κρούσμα προφανώς απομονώνεται το κρούσμα και πάμε σε ένα αυξημένο testing και περισσότερα εργαστηριακά τεστ» ανέφερε η υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ελίνα Κολύβα, τα παιδιά θα επιστρέψουν στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του σχολείου με μάσκες, θα υπάρχει αερισμός των αιθουσών, σχολαστικός καθαρισμός και αντισηπτικά. Πρόσθεσε ότι η μεγάλη αλλαγή είναι ότι δεν θα υπάρξει οριζόντιο κλείσιμο των σχολικών μονάδων ή των τμημάτων με μεμονωμένο κρούσμα. Πέρυσι ένα τμήμα έκλεινε και πήγαινε σε τηλεκπαίδευση με ένα θετικό κρούσμα και η σχολική μονάδα με τρία διάσπαρτα σε όλο το σχολείο. Η επιτροπή συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να αποσαφηνιστεί με πόσα κρούσματα θα κλείνει το τμήμα ή το σχολείο. Ωστόσο το υπ. Παιδείας και λόγω του εμβολιασμού στα παιδιά άνω των 12 ετών θα πηγαίνει και σε πιο εξατομικευμένη ιχνηλάτηση δηλαδή αν υπάρξει θετικό κρούσμα σε ένα τμήμα θα κάνουν όλοι οι μαθητές rapid test, θα περνάνε κάποιες μέρες και θα ξανακάνουν και ένα δεύτερο προκειμένου να κρατήσουν το συγκεκριμένο τμήμα ανοιχτό.

Θα γίνει άμεση υλοποίηση για πρόσθετα μέτρα στα σχολεία, πιο πολλά rapid test, καθιέρωση της μάσκας στα σχολεία, τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Μάριος Λαζανάς.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας περίπου το 80% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί.

Με τα σχολεία να ανοίγουν στις 13 Σεπτεμβρίου εκφράζονται φόβοι για αύξηση κρουσμάτων και γι΄αυτό επείγει όπως διαμηνύουν οι επιστήμονες, ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών.

«Μέχρι σήμερα έχουμε χάσει τρία Ελληνόπουλα, ένα είναι στην εντατική. Σκέφτεστε τι εμπειρία είναι να έχεις το παιδί σου στην εντατική θεραπεία;» διερωτήθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Με αυστηρό πρωτόκολλο ανοίγουν και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, όπου έχει επιτευχθεί υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στους καθηγητές.

«Ξεκινήσαμε με τους καθηγητές μας με αυτό που ισχύει για τους καθηγητές του δημοσίου με 2 pcr ή rapid test, όσοι είναι ανεμβολίαστοι, γιατί εμείς έχουμε καταφέρει πολύ μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού στα κέντρα ξένων γλωσσών, πάνω από 80%, γύρω στο 85% σε όλη την Ελλάδα» υπογράμμισε ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, Σόλων Ευαγγελόπουλος.

Με ένα τεστ την εβδομάδα στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους άνοιξαν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Όπως είπε η στο Mega η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου: «ξεκινάμε με τα ίδια πρωτόκολλα με αυτά που έκλεισε η προηγούμενη χρονιά. ξέρουμε ότι 1 στα 5 κρούσματα είναι παιδιά, οπότε είμαστε πολύ προσεκτικοί. Κάθε εβδομάδα πρέπει οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς να κάνουν τεστ». Επίσης, ανέφερε ότι «κοιτάμε μήπως τα τεστ πάλι είναι rapid ή είναι μοριακά. Νομίζω ότι θα μπούμε και εμείς στη ρύθμιση στο ότι θα πρέπει να είναι μοριακά, ώστε να υπάρχει και καλύτερος έλεγχος και μεγαλύτερη ασφάλεια του αποτελέσματος».

Σταθεροποιημένη αλλά σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων παραμένει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου παρατηρήθηκε αυξητική τάση στο ιικο φορτίο στα αστικά λύματα κατά:

  • 99% Αλεξανδρούπολη
  • 86% Ξάνθη
  • 38% Λάρισα

ενώ μια ελάχιστη άνοδος παρατηρήθηκε σε Αττική και Θεσσαλονίκη κατά 4%.

Από την άλλη μεριά μείωση στο ιικο φορτίο αλλά σε υψηλό ποσοστό καταγράφηκε κατά:

  • 88% Ιωάννινα
  • 73% Ηράκλειο
  • 55% Χανιά
  • 44% Ρέθυμνο

όπου βρίσκονται σε ισχύ περιοριστικά μετρά και παρατηρείται ήδη μείωση των κρουσμάτων.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ – ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΠΘ​ (από πρωινή εκπομπή)

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, «τα περιοριστικά μέτρα δουλεύουν, χρειάζεται περισσότερη σύνεση για να αποφύγουμε τις αυξήσεις. Αν συνεχίσουμε με το βαθμό χαλάρωσης εφαρμογής των μέτρων και δεν αυξήσουμε τεστ, εμβολιασμούς, η τάση αναπόφευκτα θα είναι αυξητική, με αρνητική προοπτική μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου».

Σύμφωνα με τα χθεσινά επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 3.628 νέα κρούσματα, ενώ 22 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους. 344 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι. Από αυτούς οι 319 είναι ανεμβολίαστοι ή με μια δόση, ενώ οι 25 είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Δήμητρα Σέκη, Ελίνα Κολύβα

 

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση