Μ. Σανταμούρης: Δέκα βαθμούς πιο ζεστές οι μεγάλες πόλεις – Το success story του Φλοίσβου (video)

«Το πρόβλημα της υπερθέρμανσης των πόλεων είναι πολύ σημαντικό πια. Φτάνει να είναι μέχρι δέκα βαθμούς υψηλότερο από ότι στις μεσοαστικές περιοχές», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Mατθαίος Σανταμούρης, φυσικός, καθηγητής Αρχιτεκτονικής Υψηλής Απόδοσης, ο οποίος προτείνει τη χρήση αντανακλαστικών υλικών για τη μείωση της θερμοκρασίας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Έλληνας καθηγητής που ζει και εργάζεται στην Αυστραλία ανέφερε ότι η σχετική έρευνα έχει καταλήξει στο να «δημιουργήσει συστήματα, όπου με τη χρήση του πράσινου, τα υλικά που χρησιμοποιούμε πάνω στα κτίρια, τη χρήση του νερού και μια σειρά από άλλες τεχνολογίες, ώστε να μειώσουμε τη θερμοκρασία από 3 – 4 βαθμούς».

Όπως ανέφερε ο ειδικός, «αυτή την στιγμή υπάρχουν πάνω από 250 τέτοια έργα σε όλο τον κόσμο και πραγματικά έχουμε πετύχει να μειώνουμε 2,5 – 3 βαθμούς τη θερμοκρασία των πόλεων. Κάτι που σημαίνει ότι μειώνουμε τις ανάγκες για κλιματισμό στο 40 – 50%. Μειώνουμε τη θνησιμότητα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, κατά 30% και τις ανάγκες για επιπλέον φορτία ηλεκτρισμού γύρω στο 8 – 9%.

Φλοίσβος… Αθήνα – Δυο εκ διαμέτρου αντίθετα παραδείγματα βιοκλιματικής ανάπτυξης

Σχολιάζοντας το παράδειγμα των μεγάλων αστικών κέντρων στη χώρα μας και ιδίως της πρωτεύουσας ο κ. Σανταμούρης ανέφερε ότι η υπερθέρμανση που παρατηρείται οφείλεται  στη θερμότητα που μπαίνει μέσα στην πόλη. «Αποθηκεύεται η ηλιακή ακτινοβολία, η οποία πέφτει πάνω στο στην άσφαλτο, στο μπετόν. Η θερμοκρασία στην άσφαλτο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι 70 βαθμούς Κελσίου. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η ανθρωπογενής θερμότητα από τα κλιματιστικά, τα αυτοκίνητα, τη βιομηχανία, τα οποία επίσης αυξάνουν τη θερμοκρασία. Ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει μέσα στην πόλη γιατί υπάρχουν όλα αυτά τα κτίρια και δεν υπάρχει πράσινο».

Για να αλλάξει αυτό το σκηνικό με τις υψηλές θερμοκρασίες στις πόλεις θα πρέπει, όπως τόνισε, να πέσουν οι θερμοκρασίες. Για να γίνει αυτό, «πρέπει να χρησιμοποιείς υλικά ανακλαστικά, όπως τα λεγόμενα υπέρ ψυχρά υλικά τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις στις οροφές και στις προσόψεις των κτιρίων, τα οποία έχουν θερμοκρασία μέχρι και 15 βαθμούς κάτω από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος».

Σε ότι αφορά την αρχιτεκτονική τοπίου στις πόλεις, τόνισε ότι «όταν το πράσινο είναι καλά σχεδιασμένο, έχει ποτιστεί καλά, είναι τοποθετημένο στη σωστή του θέση, μπορεί να βοηθήσει σε μείωση της θερμοκρασίας 1,5 – 2 βαθμούς Κελσίου. Όλα αυτά μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία μέχρι τέσσερις βαθμούς».

Σύμφωνα με το κ. Σανταμούρη, ο Φλοίσβος που είχε σχεδιαστεί πριν από δέκα χρόνια ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό έργο για τέτοια πράγματα που μείωσε τη θερμοκρασία στο μέγιστο του καλοκαιριού. Βιοκλιματικό έργο που πήρε το πρώτο βραβείο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας».

 

 

 

 

www.ertnews.gr

Γεωργία Παμπουχίδου

Αφήστε μια απάντηση