Η Virgin Hyperloop παρουσίασε νέο βίντεο με τις κάψουλες επιβατών του φουτουριστικού τρένου

Η Virgin Hyperloop έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο βίντεο στο οποίο εξηγεί πώς οραματίζεται το μέλλον των μετακινήσεων. Πρόκειται για ένα σύστημα μεταφοράς το οποίο θα επιτρέπει στους επιβάτες να ταξιδεύουν σε μια κάψουλα, με ταχύτητες που θα φτάνουν έως και τα 1.078 χλμ./ώρα.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το σύστημα θα «θέσει τα πρότυπα για τα ταξίδια του 21ου αιώνα» και θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν μεταξύ πόλεων μέσα σε λίγα λεπτά. Πέρυσι, η Virgin Hyperloop ολοκλήρωσε το πρώτο της ταξίδι σε δοκιμαστική πίστα με πλήρωμα, φτάνοντας σε ταχύτητες 170 χλμ./ώρα.

Οι κάψουλες χρησιμοποιούν μαγνητική αιώρηση για να κινούνται με πάνω από 1.000 χλμ/ ώρα μέσα σε σήραγγες υπό συνθήκες σχεδόν κενού, σύμφωνα με την εταιρεία.

Αντί να είναι φυσικά συνδεδεμένες όπως τα βαγόνια των τρένων, οι κάψουλες θα ταξιδεύουν σε κονβόι, που σημαίνει ότι θα μπορούν να κατευθύνονται σε διαφορετικούς προορισμούς. Οι κάψουλες θα μπορούν να φεύγουν και να μπαίνουν σε στατικές διαδρομές μεμονωμένα, σαν τα αυτοκίνητα σε έναν αυτοκινητόδρομο. Σύμφωνα με την εταιρεία, το σύστημα αυτό θα μπορεί να μεταφέρει «δεκάδες χιλιάδες επιβάτες ανά ώρα, ανά κατεύθυνση».

(Virgin Hyperloop)

Παρ’ όλο τον ενθουσιασμό, τα hyperloops παραμένουν μια αναπόδεικτη τεχνολογία.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε την πρώτη της επανδρωμένη δοκιμή, τον περασμένο Νοέμβριο. Προηγουμένως είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από 400 δοκιμές χωρίς επιβαίνοντες. Κατά τη διάρκεια της επανδρωμένης δοκιμής, η κάψουλα έφτασε μόνο τα 160 χλμ./ώρα στην πίστα. Η Virgin Hyperloop δήλωσε ότι η πίστα της είχε μήκος 500 μέτρα, γεγονός που επηρέασε την ταχύτητα με την οποία θα μπορούσαν να κινηθούν οι κάψουλες.

Η εταιρεία έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να αναπτύξει ένα σύστημα που να λειτουργεί όπως σε αυτό στο βίντεο, σύμφωνα με τον Μαρσέλο Μπλούμενφελντ, βιομηχανικό συνεργάτη για την εισαγωγή καινοτομίας στο Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης Σιδηροδρόμων του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία.

«Δεν είναι εφικτό τώρα», δήλωσε στο CNN. «Δεν έχουμε ακόμη ιδέα πότε θα είναι εφικτό».

Αλλά ο Μπλούμενφελντ επισημαίνει ότι ακόμη και λίγες ημέρες πριν από την πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ, ο κόσμος δεν πίστευε ότι ο άνθρωπος θα πετούσε ποτέ στους ουρανούς.

Πιστεύει ότι η τεχνολογία hyperloop θα τεθεί σε λειτουργία κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες δεκαετίες, αλλά οι εταιρείες πρέπει να αποφασίσουν τι είδους σύστημα μεταφοράς προσπαθούν να αναπτύξουν. «Ίσως το hyperloop θα πρέπει να καταλάβει πού βρίσκεται», δήλωσε, εξηγώντας ότι θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί μεταξύ της χωρητικότητας, της ταχύτητας και της εμπειρίας του επιβάτη, προκειμένου να ανταγωνιστεί είτε τα ταξίδια με αεροπλάνο είτε τις σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας.

«Κάποιος θα το πετύχει τελικά», είπε. «Ως μελλοντολόγος, είμαι αρκετά αισιόδοξος».

Η Virgin Hyperloop δεν είναι η μόνη που ενδιαφέρεται για αυτή την τεχνολογία. Το 2013, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX Ίλον Μασκ, είχε ανακοινώσει τα δικά του σχέδια για ένα σύστημα hyperloop.

Η Virgin Hyperloop ιδρύθηκε ως Hyperloop Technologies το 2014. Όταν ο Ρίτσαρντ Μπράνσον εντάχθηκε στο διοικητικό της συμβούλιο το 2017, άλλαξε το όνομα της εταιρείας.

 

ΠΗΓΗ: CNN

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη