Οι αστροναύτες γιορτάζουν την ημέρα έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο γιόρτασαν την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων, οι αστροναύτες που βρίσκονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Την ημέρα έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, την Τρίτη (24 Αυγούστου), ο Ρώσος κοσμοναύτης Όλεγκ Νοβίτσκι δημοσίευσε στο Twitter μια φωτογραφία που δείχνει τους επτά αστροναύτες που βρίσκονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, να ποζάρουν με μια δάδα μέσα σε μια από τις μονάδες του σταθμού, κάτω από μια οροφή διακοσμημένη με εθνικές σημαίες. Η δάδα βέβαια, η οποία φαίνεται χρυσή στην εικόνα, δεν καίγεται.

«Η ίδια η δάδα είναι μια δέσμη από πέντε σωλήνες με τη μορφή πετάλων σακούρα με χρυσή επένδυση», έγραψε ο Ρώσος κοσμοναύτης στο Tweeter. «Το πλήρωμα της αποστολής ISS-65 εύχεται σε όλους τους συμμετέχοντες καλή τύχη

Οι Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2020 που αναβλήθηκαν πέρυσι λόγω της πανδημίας COVID-19, ξεκίνησαν επίσημα την Τρίτη 24 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν στις 5 Σεπτεμβρίου. Στους αγώνες θα συμμετάσχουν περίπου 4.400 αθλητές με διάφορους τύπους αναπηρίας που εκπροσωπούν 162 έθνη.

Αν και μέχρι σήμερα, όλοι οι αστροναύτες ήταν αρτιμελείς, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα για τα άτομα με αναπηρία, να κατακτήσουν και το διάστημα, καθώς ο διεθνής διαστημικός σταθμός μπορεί σύντομα να υποδεχθεί τον πρώτο του «παραστροναύτη». Νωρίτερα φέτος, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) κάλεσε ειδικευμένους εμπειρογνώμονες με ορισμένους τύπους αναπηρίας, να υποβάλουν αίτηση για μια ειδική μελέτη. Ο οργανισμός δέχτηκε αιτήσεις από τον Μάρτιο έως τον Μάιο από υποψήφιους, για τέσσερις έως έξι θέσεις αστροναυτών και ανακοίνωσε ότι θα συμπεριλάβει και ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες. 

Το σημερινό πλήρωμα του ISS – συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων κοσμοναυτών Όλεγκ Νοβίτσκι και Πιοτρ Ντουμπρόφ, των Μαρκ Βέντε Χέι, Σέιν Κίμπροου και Μέγκαν ΜακΆρθουρ της NASA, του Γάλλου Τομά Πεσκέ και του Ιάπωνα Ακιχίκο Χοσίντε – έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν τους δικούς του θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Χωρισμένοι σε δύο ομάδες με βάση το όχημα που τους μετέφερε στον διαστημικό σταθμό – το Soyuz MS-18 και το Dragon Crew 2 – οι επτά αστροναύτες είχαν διαγωνιστεί σε διάφορα μοναδικά αγωνίσματα μικροβαρύτητας. Σε ένα βίντεο που έχει γίνει viral, οι ομάδες πραγματοποίησαν ασκήσεις συγχρονισμένης διαστημικής «κολύμβησης» και τούμπες, μεταξύ άλλων. Τα μέλη του πληρώματος διαγωνίστηκαν επίσης σε ατομικά αγωνίσματα, συμπεριλαμβανομένης της γυμναστικής στον αέρα και του παιχνιδιού «μπάλα χωρίς χέρι», το οποίο απαιτούσε να περάσουν φυσώντας μια μπάλα πινγκ πονγκ μέσα από μια καταπακτή. Στη διαστημική σκοποβολή, οι αθλητές προσπαθούσαν να πετύχουν έναν στόχο με ένα λαστιχάκι.

Το πλήρωμα πραγματοποίησε αργότερα μια τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων κατά την οποία ο Ιάπωνας αστροναύτης Ακιχίκο Χοσίντε παρέδωσε τη δάδα στον Γάλλο Τομά Πεσκέ. Οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι, το 2024.

ΠΗΓΗ: Space

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη