Ξ. Κοντιάδης στο Πρώτο: Δεν είναι εκδικητικά και τιμωρητικά τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους (audio)

«Να καταλάβουν όλοι ότι δεν είναι μόνο το δικαίωμα μας να μην εμβολιαστούμε εάν το θέλουμε, αλλά υπάρχει επίσης η δημόσια Υγεία και η επιβάρυνση του συστήματος δημόσιας Υγείας που μας αφορά όλους. Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις με διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους και περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, δεν πρέπει να θεωρούνται ούτε επαινετικές προς τους μεν, ούτε τιμωρητικές και εκδικητικές προς τους δε».

Αυτό τόνισε ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά», με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Είναι απλώς η προσαρμογή της κοινωνικής μας σύμβασης στις συνθήκες μιας ύπουλης και εξελισσόμενης ασθένειας. Το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θέτουν τα όρια και για τους περιορισμούς των μη εμβολιασμένων, τα οποία πρέπει διαρκώς να αξιολογούμε με βάση τα νέα δεδομένα από την ιατρική κοινότητα», επισήμανε.


Ο ίδιος εξήγησε ότι στην περίπτωση της άρνησης δεν υπάρχουν εκδικητικά και τιμωρητικά μέτρα, αλλά κάποιοι περιορισμοί όπως είχαμε και στο διάστημα πριν τα εμβόλια. «Το προηγούμενο διάστημα είχαμε αυστηρότατους περιορισμούς. Τώρα με τα εμβόλια, οι εμβολιασμένοι βρίσκονται σε ένα ευνοϊκότερο καθεστώς, όσον αφορά τη διακινδύνευση της υγείας τους, των ευάλωτων ομάδων και την επιβάρυνση του συστήματος Υγείας.  Αυτά πρέπει να τα λάβουμε υπόψιν. Εάν δεν θέλουν κάποιοι να το σεβαστούν, η Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία του πληθυσμού», επισήμανε ο κ. Κοντιάδης.

Για το δικαίωμα των εργοδοτών να ζητούν ενημέρωση από τους εργαζόμενους για το εάν έχουν εμβολιαστεί, ο καθηγητής είπε ότι είναι ένα μέτρο που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και την υποχρέωση του ίδιου του εργοδότη να μεριμνά για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Ο κ. Κοντιάδης εκτίμησε ότι η προσφυγή που κατέθεσε η ΠΟΕΔΗΝ κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών «δεν έχει τύχη να ευδοκιμήσει», με βάση τη νομολογία του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Πέρα από τα νομικό σκέλος, η προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ δεν είναι στην ορθή κατεύθυνση, γιατί θα μπορούσε να δυναμιτίσει τους όρους λειτουργίας του συστήματος Υγείας. Αυτό υπερβαίνει τους συνταγματικούς κανόνες και εισέρχεται στους βασικούς κανόνες κοινωνικής συμβίωσης υπό συνθήκες πανδημίας», υπογράμμισε ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας.

 

www.ertnews.gr

Γρηγόρης Νιάκας

Αφήστε μια απάντηση