Νέο εμφύτευμα στον εγκέφαλο αποκαθιστά την αίσθηση της αφής στα δάχτυλα

Ερευνητές στα Ινστιτούτα Ιατρικών Ερευνών Feinstein στη Νέα Υόρκη κατάφεραν να προκαλέσουν την αίσθηση της αφής στα δάχτυλα, χρησιμοποιώντας ένα ελάχιστα επεμβατικό σύστημα εμφυτευόμενων ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο. Η μελέτη, η οποία γίνεται για πρώτη φορά σε άνθρωπο, μπορεί να αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν από παράλυση ή περιφερική νευροπάθεια.

Οι ερευνητές είχαν καταφέρει στο παρελθόν να αποκαταστήσουν μερική αίσθηση αφής στο χέρι μέσω της τεχνολογίας διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή. Αυτή η νέα έρευνα, ωστόσο, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, διεγείροντας πιο δυσπρόσιτες περιοχές του εγκεφάλου, (sulcal areas), χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια που προκαλούν συγκεκριμένες αισθήσεις στις άκρες των δακτύλων.

 

(Brain stimulation journal)

Πώς λειτούργησε το σύστημα

Ένας νευροχειρουργός εμφύτευσε ηλεκτρόδια στερεο-ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (SEEG) στους εγκεφάλους δύο ασθενών. Στο τέλος της διαδικασίας, οι ασθενείς ανέφεραν μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος και ηλεκτρισμού, στα χέρια και τις άκρες των δακτύλων τους.

«Αυτή η αξιοσημείωτη μελέτη δείχνει ότι η βιοηλεκτρονική ιατρική και η νευροχειρουργική θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν λειτουργίες που είχαν χαθεί προηγουμένως εξαιτίας αυτών των παθήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Ινστιτούτων Feinstein, Κέβιν Τρέισι. Οι παθήσεις στις οποίες αναφέρεται είναι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Ορισμένα ινστιτούτα και εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Neuralink του Ίλον Μασκ και η ανταγωνίστριά της, η Synchron, εργάζονται σκληρά για να βρουν λύσεις για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων, μέσω εγκεφαλικών εμφυτευμάτων. Άλλες εταιρείες επικεντρώνονται στη δημιουργία αισθητήρων αφής σε ρομπότ.

Καθώς η πρόοδος της ιατρικής τεχνολογίας προχωράει με άλματα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα αποκτήσουν ξανά τις αισθήσεις στα χέρια και τα πόδια τους, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους.

Το σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain Stimulation.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

 

 

 

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη

Αφήστε μια απάντηση