Μεξικό: Ανακαλύφθηκαν προσφορές λουλουδιών ηλικίας 2.000 ετών κάτω από την πυραμίδα του Τεοτιχουακάν

Σχεδόν 2.000 χρόνια πριν, οι αρχαίοι άνθρωποι του Τεοτιχουακάν έφτιαχναν μπουκέτα λουλουδιών τα οποία τοποθετούσαν κάτω από μια στοίβα ξύλων και τους έβαζαν φωτιά. Πρόσφατα, ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε τα υπολείμματα αυτών των εκπληκτικά καλά διατηρημένων λουλουδιών, σε μια σήραγγα κάτω από μια πυραμίδα της αρχαίας πόλης, που βρίσκεται βορειοανατολικά της σημερινής Πόλης του Μεξικού.

Η ίδια η πυραμίδα είναι τεράστια και εκτιμάται ότι είχε ύψος 23 μέτρα όταν πρωτοχτίστηκε, καθιστώντας την ψηλότερη από τη Σφίγγα της Γκίζας της αρχαίας Αιγύπτου. Η πυραμίδα του Τεοτιχουακάν αποτελεί μέρος του Ναού του Φτερωτού Φιδιού, ο οποίος χτίστηκε προς τιμήν του Κετσαλκοάτλ, ενός θεού φιδιού που λατρευόταν στη Μεσοαμερική.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα μπουκέτα 18 μέτρα κάτω από το έδαφος στο βαθύτερο σημείο της σήραγγας, δήλωσε ο Σέρτζιο Γκομέζ-Τσάβεζ, αρχαιολόγος του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH) του Μεξικού, ο οποίος ηγείται της ανασκαφής της σήραγγας. Πολλά κομμάτια κεραμικής, μαζί με ένα γλυπτό που απεικονίζει τον Τλαλόκ, έναν θεό που συνδέεται με τις βροχοπτώσεις και τη γονιμότητα, βρέθηκαν δίπλα στα μπουκέτα.

Οι ανθοδέσμες ήταν πιθανότατα μέρος τελετουργιών, που πιθανώς σχετίζονταν με τη γονιμότητα και τις οποίες εκτελούσαν οι ιθαγενείς στη σήραγγα, δήλωσε ο αρχαιολόγος στο Live Science. Η ομάδα ελπίζει ότι προσδιορίζοντας την ταυτότητα των λουλουδιών, θα μπορέσει να μάθει περισσότερα για τις τελετουργίες αυτές.

Η ομάδα ανακάλυψε τα μπουκέτα μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Ο αριθμός των λουλουδιών σε κάθε μπουκέτο ποικίλλει, ανέφερε ο Γκομέζ-Τσάβεζ, σημειώνοντας ότι ένα μπουκέτο έχει 40 λουλούδια δεμένα μεταξύ τους, ενώ ένα άλλο έχει 60.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ενδείξεις μιας μεγάλης φωτιάς με πολλά κομμάτια καμένου ξύλου όπου είχαν τοποθετηθεί τα μπουκέτα. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι τοποθέτησαν πρώτα τα μπουκέτα στο έδαφος και στη συνέχεια τα κάλυψαν με μια τεράστια ποσότητα ξύλων, η οποία φαίνεται ότι τα προστάτευε από τις φλόγες της φωτιάς.

Η σήραγγα που ανασκάπτει η ομάδα του Γκομέζ-Τσάβεζ, βρέθηκε το 2003 και έχει αποκαλύψει χιλιάδες αντικείμενα, όπως κεραμικά, γλυπτά, κόκκους κακάο, οψιδιανό, υπολείμματα ζώων, ακόμη και ένα μικροσκοπικό τοπίο με λίμνες υγρού υδραργύρου. Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν ακόμη να κατανοήσουν γιατί οι αρχαίοι άνθρωποι έχτισαν τη σήραγγα και πώς τη χρησιμοποιούσαν.

Το Τεοτιχουακάν, στο οποίο βρισκονται αρκετές πυραμίδες, άκμασε μεταξύ του 100 π.Χ. και του 600 μ.Χ. Είχε έναν αστικό πυρήνα που κάλυπτε 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα και εκτιμάται ότι είχε πληθυσμό 100.000 ανθρώπων.

ΠΗΓΗ: Live Science 

 

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη