Έκθεση: Οι πλημμύρες στη Δ. Ευρώπη συνδέονται με την κλιματική αλλαγή

Οι έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν τις θανατηφόρες πλημμύρες στην Ευρώπη τον περασμένο Ιούλιο, είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, λένε σε έκθεσή τους, 39 επιστήμονες της υπηρεσίας World Weather Attribution (WWA). Οι ερευνητές λένε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη κατέστησε έως και εννέα φορές πιο πιθανά τα γεγονότα βροχοπτώσεων όπως αυτό που έπληξε τη Δυτική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, οι βροχοπτώσεις στην περιοχή είναι 3-19% πιο έντονες εξαιτίας της ανθρωπογενούς θέρμανσης.

Οι ακραίες και θανατηφόρες πλημμύρες που έπληξαν τη Γερμανία, το Βέλγιο και άλλες περιοχές στα μέσα Ιουλίου, προκάλεσε σοκ στους μετεωρολόγους και τις τοπικές αρχές. Οι σοβαρές πλημμύρες που παρέσυραν ζωές, αυτοκίνητα και σπίτια, προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις σε διάστημα 1-2 ημερών σε ήδη υγρό έδαφος, σε συνδυασμό με τοπικούς υδρολογικούς παράγοντες, όπως η εδαφοκάλυψη και οι υποδομές.

Για να αναλύσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής σε γεγονότα όπως αυτό, οι ερευνητές της ομάδας World Weather Attribution επικεντρώθηκαν στις έντονες βροχοπτώσεις που προηγήθηκαν των πλημμυρών. Αυτό το έκαναν εν μέρει επειδή ορισμένα από τα συστήματα υδρολογικής παρακολούθησης, τα οποία θα τους έδιναν ακριβέστερες πληροφορίες για τις πλημμύρες, καταστράφηκαν από τα νερά.

Τα δεδομένα βροχόπτωσης έδειξαν ότι στις περιοχές γύρω από τους ποταμούς Αρ και Έρφτ  στη Γερμανία και στην περιοχή του ποταμού Μεύση στο Βέλγιο, οι έντονες νεροποντές έφεραν 90 χιλιοστά βροχής σε μία μόνο ημέρα.

Ενώ οι επιστήμονες διαπίστωσαν μια τάση αύξησης των βροχοπτώσεων σε αυτές τις μικρές περιοχές, η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής ήταν δύσκολη, καθώς υπήρχε επίσης μεγάλη φυσική μεταβλητότητα από έτος σε έτος στα τοπικά πρότυπα βροχοπτώσεων.

Για να δουν πραγματικά την επίδραση της αύξησης της θερμοκρασίας, οι ερευνητές έπρεπε να διευρύνουν την ανάλυσή τους και να εξετάσουν ένα μεγαλύτερο τμήμα της Δυτικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Γαλλίας, της δυτικής Γερμανίας, του ανατολικού Βελγίου, των Κάτω Χωρών, του Λουξεμβούργου και της βόρειας Ελβετίας.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι σε αυτή την ευρεία περιοχή, η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στον άνθρωπο, αύξησε την ένταση της βροχής που έπεφτε σε μια ημέρα το καλοκαίρι, από 3% έως 19%. Η άνοδος των θερμοκρασιών έκανε επίσης πιο πιθανές τις βροχοπτώσεις παρόμοιες με αυτές που προκάλεσαν τις πλημμύρες, κατά ένα συντελεστή μεταξύ 1,2 και 9.

(AP Photo/Michael Probst, FILE)

Οι περισσότερες σχετικές μελέτες μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί πάνω σε ακραία θερμικά φαινόμενα, όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η μελέτη ακραίων γεγονότων βροχόπτωσης, αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση.

«Συνδυάσαμε τις γνώσεις ειδικών από διάφορους τομείς για να κατανοήσουμε την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις τρομερές πλημμύρες του περασμένου μήνα και να καταστήσουμε σαφές τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να αναλύσουμε σε αυτό το γεγονός», δήλωσε η Δρ Sjoukje Philip, ερευνήτρια του κλίματος, με το Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας (KNMI) και μέλος της ομάδας WWA.

«Είναι δύσκολο να αναλύσουμε την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις έντονες βροχοπτώσεις σε πολύ τοπικό επίπεδο, αλλά μπορέσαμε να δείξουμε ότι, στη Δυτική Ευρώπη, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν κάνει πιο πιθανά γεγονότα όπως αυτά».

Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η ποσότητα βροχής θα έπεφτε σε οποιαδήποτε τοποθεσία στη βορειοδυτική Ευρώπη, κατά μέσο όρο μία φορά κάθε τέσσερις αιώνες.

Με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την άνοδο της θερμοκρασίας, οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν μέρη της Ευρώπης θα γίνουν πιο συχνές.

«Τα πιο σύγχρονα κλιματικά μας μοντέλα δείχνουν αύξηση των ακραίων βροχοπτώσεων σε έναν μελλοντικό θερμότερο κόσμο», δήλωσε η καθηγήτρια Χέιλϊ Φάουλερ από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ.

«Το γεγονός αυτό δείχνει με έντονο τρόπο το πώς οι κοινωνίες δεν είναι ανθεκτικές στις σημερινές ακραίες καιρικές συνθήκες. Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το συντομότερο δυνατό, καθώς και να βελτιώσουμε τα συστήματα προειδοποίησης και διαχείρισης έκτακτης ανάγκης και να καταστήσουμε τις υποδομές μας ανθεκτικές στο κλίμα, ώστε να μειώσουμε τα θύματα και το κόστος και να τις καταστήσουμε πιο ικανές να αντέξουν αυτά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα».

ΠΗΓΗ: BBC

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη