Tι είναι το ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο – Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα (video)

«Μπορεί να ζούμε στην εποχή του κορονοϊού και σωστά όλο το σύστημα εστιάζει εκεί, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η στεφανιαία νόσος και γενικότερα οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτων παγκόσμια», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής καρδιολογίας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» με αφορμή το ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο που υπέστη ο Νίκος Χαρδαλιάς ο καθηγητής Καρδιολογίας τόνισε ότι «όλος ο πληθυσμός που πάσχει από στεφανιαία νόσο ή από αρτηριοσκλήρυνση πρέπει να είναι σε επικοινωνία με τους γιατρούς και να μη διστάζει να πηγαίνει στο νοσοκομείο για να σώσει τη ζωή του».

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανανάδη ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι πρέπει να είναι οι ασθενείς που έχουν πολλούς παράγοντες κινδύνου όπως παχυσαρκία, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη και διαβήτη. «Με κάθε σύμπτωμα που αφορά την περιοχή της καρδιάς, όπως σφίξιμο στο στήθος, ζαλάδα, ιδρώτα, πρέπει να πηγαίνουν στον γιατρό γιατί δυστυχώς διστάζουν πολλοί συμπολίτες μας γιατί φοβούνται ότι θα πάθουν κορονοϊό».

Kαι όπως τόνισε ο ειδικός, αυτό που πρέπει να κάνουν όλοι είναι έλεγχο του σωματικού βάρους και της πίεσης. «Το οικογενειακό ιστορικό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε ένα περιβάλλον αγχωτικό. Την περίοδο του lockdown είχαμε αύξηση των κρουσμάτων».

 

www.ertnews.gr

Γεωργία Παμπουχίδου