Άγ. Συρίγος: Ευρωπαϊκός συναγερμός για το μεταναστευτικό από την επιστροφή των Ταλιμπάν (video)

 

Θα δούμε Σαϊγκόν 1973 στο Αφγανιστάν, είπε με την ιδιότητα του διεθνολόγου ο Άγγελος Συρίγος, θέτοντας τρεις άμεσους κινδύνους μετά την παράδοση της Καμπούλ στους Ταλιμπάν:

Το μεταναστευτικό κύμα, τη διασπορά στρατιωτικού υλικού που είχαν προμηθεύσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στις «εξαφανισμένες επίλεκτες δυνάμεις» αλλά και στον στρατό των 300.000 του Αφγανιστάν. Με δικό τους κράτος οι Ταλιμπάν εξελίσσονται σε φορέα συσπείρωσης ακραίων ισλαμικών στοιχείων από όλο τον κόσμο, είπε επίσης.

Οι ακραίες θεοκρατικές τους απόψεις, ειδικά σε βάρος των γυναικών, υποδαυλίζουν μεταναστευτική ροή με πρώτο θύμα το Ιράν και στη συνέχεια μετατόπιση προς την Τουρκία και την Ευρώπη, εκτίμησε ο Άγγελος Συρίγος.

Μίλησε επίσης  για πλήγμα στην εικόνα των ΗΠΑ εξηγώντας:

«20 χρόνια μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους, οι ΗΠΑ ήθελαν να συνδέσουν την επέτειο με την εικόνα αποχώρησης και τέλους της εμπλοκής σε μάκρος πολέμους. Αντί γι’ αυτό, βλέπουμε εικόνες επιστροφής των Ταλιμπάν».

Από τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια,  που δαπανήθηκαν θα αναλογούσαν 27.000 σε κάθε Αφγανό, από μωρό ως ηλικιωμένο. Σκεφτείτε τι πακτωλός χάθηκε σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο, είπε.

«Επιπλέον, η Τουκία διαπραγματευόταν την παρουσία της στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Όλα τα σχέδια βρίσκονται στον αέρα κι αυτό αλλάζει πάλι τις σχέσεις  Αμερικής- Τουρκίας», τόνισε ο κ. Συρίγος προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν θα πρέπει να ξέρει ότι ο μεγάλος κερδισμένος είναι αυτή τη στιγμή το Πακιστάν.

Πηγή:ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση