Στην Πομπηία οι πρωτοπόροι του fast food – Oι αρχαιολόγοι καλούν το κοινό στο “θερμοπωλείο”

Στα ερείπια της πόλης που θάφτηκε από τη στάχτη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., φαίνεται ότι βρίσκουν τις ρίζες τους τα αμερικανικά και άλλα ταχυφαγεία. Οι Ρωμαίοι τα ονόμαζαν θερμοπωλείαthermopolium) και τα θεωρούσαν κακόφημα πριν από 2.000 χρόνια.

Κυρίως οι φτωχοί, που δεν είχαν την άνεση ή τον εξοπλισμό να μαγειρέψουν προμηθεύονταν από εκεί χοντρό ψωμί με αλμυρό ψάρι, ψημένο τυρί, φακές και «γκαρούμ», τη σάλτσα από έντερα ψαριών που ήταν πανταχού παρούσα όπως η κέτσαπ στα σημερινά ταχυφαγεία.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian εντός του Αυγούστου θα ανοίξει στην Πομπηία ένα θερμοπωλείο που ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές του 2019. Στο σημείο οι αρχαιολόγοι βρήκαν υπολείμματα από κόκαλα πάπιας, γουρούνια, κατσίκες, ψάρια και σαλιγκάρια σε πήλινα αγγεία.

Το εύρημα που συνοδεύεται από τοιχογραφίες αναλοίωτες από την έκρηξη του Βεζούβιου, ανασύρθηκε από το Regio V, περιοχή 54 στρεμμάτων στα βόρεια του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας κοντά στον κόλπο της Νάπολης.

Παράλληλα με την επίσκεψη στο θερμοπωλείο, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν σε δύο αρχοντικά – το Casa di Orione και το Casa del Giardino – που βρέθηκαν επίσης στο Regio V και ανακαινίζονται.

Πηγή:Guardian

www.ertnews.gr

Σοφία Χούντα